Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie grzybowym
Kruche i soczyste mięsko duszone w aromatycznym oraz pysznie kremowym sosie. Szybki i nietrudny w wykonaniu obiadek. Takie polędwiczki możemy podać z ziemniaczkami, makaronem albo z kluskami. Pyszotka!
Składniki:
2 nieduże polędwiczki wieprzowe
garść suszonych grzybów + 1/2 szklanki wrzącej wody
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli (jeśli lubimy mniej pikantnie można dać mniej lub pominąć)
150ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
100m słodkiej śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki
Sól i pieprz
olej do smażenia
1 łyżka siekanej natki pietruszki
*** Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około pół godziny ***
*** Polędwiczki kroimy około 1 centymetrowe plastry i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Podsmażone polędwiczki przekładamy na talerz, a na tym samy m tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki. Następnie dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli, czosnek oraz grzyby. Wody w której moczyły się grzyby nie wylewamy, będzie nam jeszcze potrzebna ***
*** Całość przesmażamy chwilę, a następnie zalewamy winem, zagotowujemy i odparowujemy połowę płynu ***
*** Do wody po grzybach wlewamy śmietankę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy ***
*** Całość wlewamy do sosu, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Dokładamy podsmażone mięso, mieszamy i dusimy całość na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut. Na koniec danie posypujemy siekaną zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ