Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie grzybowym


Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie grzybowym

Kruche i soczyste mięsko duszone w aromatycznym oraz pysznie kremowym sosie. Szybki i nietrudny w wykonaniu obiadek.  Takie polędwiczki możemy podać z ziemniaczkami, makaronem albo z kluskami. Pyszotka!

 

 

Składniki:

2 nieduże polędwiczki wieprzowe

garść suszonych grzybów + 1/2 szklanki wrzącej wody

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1 papryczka chilli (jeśli lubimy mniej pikantnie można dać mniej lub pominąć)

150ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne)

100m słodkiej śmietanki 30%

1 łyżeczka mąki

Sól i pieprz

olej do smażenia

1 łyżka siekanej natki pietruszki

 

 

 

*** Grzyby przekładamy do szklanki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około pół godziny ***

*** Polędwiczki kroimy około 1 centymetrowe plastry i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***

*** Podsmażone polędwiczki przekładamy na talerz, a na tym samy m tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki. Następnie dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli, czosnek oraz grzyby. Wody w której moczyły się grzyby nie wylewamy, będzie nam jeszcze potrzebna ***

*** Całość przesmażamy chwilę, a następnie zalewamy winem, zagotowujemy i odparowujemy połowę płynu ***

*** Do wody po grzybach wlewamy śmietankę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy ***

*** Całość wlewamy do sosu, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Dokładamy podsmażone mięso, mieszamy i dusimy całość na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut. Na koniec danie posypujemy siekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE