Żeberka po myśliwsku
Kruche i aromatyczne mięso w pysznym, ciemnym sosie – aż rozpływa się w ustach. Treściwy i rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Żeberka możemy podać z ziemniaczkami, kaszą lub kluskami z dodatkiem ulubionej surówki lub ogórków kiszonych.
Danie możemy wykonać z mniejszej ilości mięsa np z kilograma żeberek. Ja zazwyczaj takie obiady robię od razu w większej ilości, gdyż żeberka dość długo się gotują, więc wolę za jednym razem zrobić obiad na dwa lub trzy dni, zmieniam tylko dodatki, jednego dnia podaje z ziemniaczkami, innego z pyzami lub kaszą.
Składniki:
2 kg żeberek wieprzowych
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka w proszku, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
2-3 cebule
250g pieczarek
2 ząbki czosnku
1 (lub pół) papryczka chilli
500 ml wody lub bulionu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki + 1/3 szklanki wody – do zaciągnięcia sosu
smalec lub olej do smażenia
*** Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki – po około 2-3 kostki na sztuką ***
*** Mięso nacieramy z dwóch stron solą, pieprzem i słodką papryką mieloną ***
*** Żeberka podsmażamy partiami, dość mocno z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu ***
*** Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez chwilę pokrojoną w piórka cebulę ***
*** Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przesmażamy ***
*** Dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli. Mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***
*** Całość zdejmujemy z patelni, układamy ponownie mięso, zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy, zagotowujemy ***
*** Zmniejszamy ogień, na mięsie układamy podsmażone wcześniej warzywa ***
*** Całość zakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 90 minut, starając się w tym czasie nie podnosić pokrywki ***
*** Gdy mięso będzie już całkowicie miękkie, wyjmujemy je na chwilę z garnka. Do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz mąkę wymieszana z wodą. Całość mieszamy i zagotowujemy ***
*** Do sosu dodajemy ponownie mięso, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem danie możemy posypać posiekaną zieleniną – u mnie pietruszka ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ