Szybkie racuchy jogurtowe
Puszyste, mięciutkie i delikatne w środku oraz rumiane i chrupiące z zewnątrz placuszki na jogurcie. Są wręcz ekspresowe w wykonaniu, a do tego banalnie proste. A smak… niebo w ustach!
Składniki:
300ml gęstego jogurtu naturalnego
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1 jabłko
- Dodatkowo:
olej do smażenia ok pół szklanki
cukier puder do posypania
*** Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę ***
*** Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i cukier waniliowy oraz wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Do ciasta dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym tłuszczu układamy po dwie pełne łyżki ciasta na jednego racuszka zachowując odstępy, gdyż placki urosną podczas smażenia. Racuchy smażymy z dwóch stron na rumiano (po około 2 minuty z każdej strony) ***
*** Po zdjęciu z patelni placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi 8 sztuk średniej wielkości racuszków ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ