Torcik bezowy z kremem cytrynowym i owocami
Pyszny i efektowny torcik. Wcale nie jest taki trudny w wykonaniu, jak by się mogło wydawać, a w smaku prawdziwa petarda. Lekko kwaskowy krem cytrynowy świetnie równoważy się ze słodką i chrupiącą bezą oraz świeżymi owocami. Polecam!
Składniki:
- Beza:
6 białek
szczypta soli
1,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny lub octu
- Krem cytrynowy:
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki cukru
50g masła
skórka starta z połowy cytryny
sok wyciśnięty z połowy cytryny
250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- Dodatkowo:
1/2 szklanki borówek amerykańskich
1/2 szklanki malin
listki mięty do dekoracji
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu, aż piana będzie sztywna ***
*** Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet i miksujemy całość jeszcze przez minutę ***
*** Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 19-20 cm, możemy go odrysować od rantu lub talerza. Ja narysowałam markerem i odwróciłam papier na drugą stronę, okrąg przebijał, a beza nie stykała się z tuszem ***
*** Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy ( u mnie jest to tylka wilton 1 M). Wzdłuż pierwszego okręgu wyciskamy dookoła bezę na kształt wieńca ***
*** Drugi okrąg wypełniamy cały kremem bezowym ***
*** Na wierzchu jednego i drugiego okręgu wyciskamy jeszcze jedną warstwę bezy ***
*** Piekarnik nagrzewamy do 150’C, wkładamy blachę z bezami, zmniejszamy temperaturę do 110’C i pieczemy z termoobiegiem przez 2,5 godziny. Po tym czasie studzimy bezę w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc ***
*** Przygotowujemy krem cytrynowy. Żółtka i jajko rozcieramy z cukrem w garnuszku ***
*** Dodajemy mało, sok oraz skórkę z cytryny i podgrzewamy na niedużym ogniu, cały czas mieszając ***
*** Mieszamy podgrzewając przez około 8-10 minut, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Zimną śmietankę ubijamy na sztywno ***
*** Dodajemy w niewielkich porcjach ostudzony krem cytrynowy (około 1-2 łyżki kremu cytrynowego zostawiamy do dekoracji) i całośc mieszamy szpatułką do połączenia się składników ***
*** Na pełnym okręgu bezowym wykładamy krem cytrynowy. W krem wbijamy trochę owoców ***
*** Całość przykrywamy wieńcem bezowym, delikatnie dociskamy (ja docisnęłam zbyt mocno i wieniec pękł mi w jednym miejscu). Na wierzchu bezę dekorujemy pozostawionym kremem i wykładamy resztę owoców ***
*** Całość dekorujemy listkami mięty ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ