Racuszki rosyjskie z jabłkami (bez drożdży)


Racuszki rosyjskie z jabłkami (bez drożdży)

Najlepsze! Proste, niedrogie i mega szybkie w przygotowaniu, bez użycia miksera. Puszyste, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku racuchy na maślance, które wprost rozpływają się w ustach. Pokochają je zarówno dzieci jak i dorośli. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

250ml maślanki (1 szklanka)

2 jajka

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki cukru

szczypta soli

250g mąki pszennej (1,5 szklanki)

1 jabłko

olej do smażenia

cukier puder do posypania racuszków

 

 

 

*** Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę ***

*** Do miski wlewamy maślankę, dodajemy sodę i mieszamy ***

*** Wbijamy jajka i rozmącamy rózgą kuchenną ***

*** Dodajemy sól, cukier oraz mąkę ***

*** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę ***

*** Do ciasta dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy łyżką  ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej, powinno go być na około 1 cm wysokości. Gdy tłuszcz będzie mocno rozgrzany, zmniejszamy płomień i na patelni układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy racuszek ***

*** Smażymy z dwóch stron na złoty kolor, jeśli racuchy rumienią się za szybko, to należy jeszcze zmniejszyć moc palnika, aby dopiekły się w środku ***

*** Usmażone placki układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE