Racuszki rosyjskie z jabłkami (bez drożdży)
Najlepsze! Proste, niedrogie i mega szybkie w przygotowaniu, bez użycia miksera. Puszyste, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku racuchy na maślance, które wprost rozpływają się w ustach. Pokochają je zarówno dzieci jak i dorośli. Polecam!
Składniki:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
250ml maślanki (1 szklanka)
2 jajka
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cukru
szczypta soli
250g mąki pszennej (1,5 szklanki)
1 jabłko
olej do smażenia
cukier puder do posypania racuszków
*** Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę ***
*** Do miski wlewamy maślankę, dodajemy sodę i mieszamy ***
*** Wbijamy jajka i rozmącamy rózgą kuchenną ***
*** Dodajemy sól, cukier oraz mąkę ***
*** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę ***
*** Do ciasta dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy łyżką ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej, powinno go być na około 1 cm wysokości. Gdy tłuszcz będzie mocno rozgrzany, zmniejszamy płomień i na patelni układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy racuszek ***
*** Smażymy z dwóch stron na złoty kolor, jeśli racuchy rumienią się za szybko, to należy jeszcze zmniejszyć moc palnika, aby dopiekły się w środku ***
*** Usmażone placki układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ