Kurczak w chrupiącym cieście czosnkowym
Delikatne, soczyste mięsko drobiowe w chrupiącej i aromatycznej panierce z ciasta czosnkowego. Te kotleciki wprost rozpływają się w ustach, pychotka 🙂
Składniki:
2 filety z kurczaka
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, oregano
- Ciasto:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżeczki soli
- Dodatkowo:
olej do smażenia
*** Fileciki myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w dość cienkie kotlety ***
*** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami ***
*** Przygotowujemy ciasto. Mleko łączymy z wodą, mąką i jajkiem. Całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta ***
*** Dodajemy przeciśnięty lub starty czosnek, sól oraz posiekany koperek. Mieszamy ***
*** Do ciasta wkładamy filety z kurczaka, mieszamy delikatnie, tak aby całe były pokryte ciastem i całość wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (można zostawić nawet na całą noc) ***
*** Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim kotleciki obtoczone w cieście ***
*** Smażymy z dwóch stron do mocnego zrumienienia ***
*** Po zdjęciu z patelni kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Dobre, ale ten tłuszcz w calej kuchni to koszmar! Nstp razem je chyba upiekę w piekarniku