Zapiekane naleśniki po meksykańsku
Jeśli lubicie meksykańskie, wytrawne i lekko pikantne klimaty, koniecznie zróbcie takie naleśniczki. Nadziewane pysznym farszem z mięsa mielonego, papryki, kukurydzy i fasoli oraz zapiekane z sosem pomidorowym i serem. Świetny pomysł na obiad, kolację lub danie na przyjęcie. Polecam!
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- FARSZ:
300g mięsa mielonego – wołowego (lub wieprzowego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół czerwonej papryki
1 papryczka chilli (lub pół jeśli chcemy mniej pikantnie)
1 pomidor
pół szklanki kukurydzy konserwowej
pół szklanki czerwonej fasoli z puszki
przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka chilli – 1 łyżeczka, zmielony kminek rzymski – 1 łyżeczka, 1 łyżeczka cukru,
10 dkg żółtego sera
pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju do smażenia
*** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy i podsmażamy z każdej strony ***
*** Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i chilli oraz obranego ze skórki pokrojonego pomidora, podsmażamy. Podlewamy lekko wodą. Mieszamy i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku ***
*** Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta. Odkładamy do przestudzenia ***
*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***
*** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do przestudzonego farszu dodajemy połowę startego sera, mieszamy ***
*** Na każdym naleśniku układamy po około 2-3 łyżki gęstego farszu (płynną część farszu wykorzystamy do polania zwiniętych naleśników) ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu ***
*** Z wierzchu ruloniki polewamy sosem pozostałym z farszu i posypujemy resztą startego sera ***
*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut – bez przykrycia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Nie ma takiej przyprawy jak kminek rzymski. Używaj poprawnej nazwy kumin. Kminek a kmin rzymski to są dwie różne przyprawy.