Porzeczkowiec z pyszną bezową pianką
Proste i w miarę szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie, z puszystą bezą i soczystymi porzeczkami. Niezwykle smaczne i eleganckie ciacho. Słodycz bezowej pianki i lekko kwaskowe owoce świetnie ze sobą współgrają. Polecam!
Składniki:
- CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g masła
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
4 żółtka
- BEZA:
4 białka
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
- DODATKOWO:
400g porzeczek (u mnie czerwone i białe)
2 łyżki kaszy manny
cukier puder do posypania ciasta
*** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem i żółtkami ***
*** Zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę ***
*** Ciasto dzielimy na dwie części: 3/4 i 1/4. Każdą część owijamy folią spożywczą. Większe ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki, a mniejsze do zamrażarki ***
*** Po tym czasie większą częścią ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w zamrażarce. Użyłam foremki o wymiarach 26×26 cm ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 10-15 minut, do lekkiego zrumienienia. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy bezę, patrz dwa kroki niżej. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypujemy równomiernie połową kaszki manny ***
*** Na ciepłym cieście układamy umyte i osuszone porzeczki i posypujemy je pozostałą kaszką manną ***
*** Beza: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***
*** Na porzeczkach równomiernie rozsmarowujemy piankę bezową ***
*** Na bezę ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki ***
*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut ***
*** Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem ***
*** Kroimy po całkowitym wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ