Polędwiczki po chińsku
Kawałki soczystej wieprzowiny, smażonej z warzywami w pysznym sosie. Danie podajemy z ryżem lub makaronem.
Składniki:
ok 350g polędwiczki wieprzowej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej lub żółtej papryki
1 cebula – biała lub czerwona
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 niewielka marchew
1/2 pora
niewielki kawałek imbiru ok 2-3 cm (lub łyżeczka suszonego imbiru)
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól i pieprz
1 łyżka posiekanego szczypiorku
- Sos:
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki wody
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru np. trzcinowego
*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół . Następnie mięso kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plasterki ***
*** Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące ziemniaczanej ***
*** Przygotowujemy warzywa: paprykę, marchew, cebulę i pora kroimy w słupki. Papryczkę chilli oraz czosnek i imbir drobno siekamy lub ścieramy na drobnej tarce ***
*** Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy wszystkie wymienione składniki ***
*** Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczkę i podsmażamy ciągle mieszając przez około 4-5 minut – tak aby mięso z każdej strony było obsmażone ***
*** Mięso przekładamy na talerz, a na patelnię dodajemy masło, dokładamy warzywa i smażymy przez około 4 minuty ciągle mieszając ***
*** Na patelnie dodajemy podsmażone wcześniej mięso, mieszamy i smażymy jeszcze przez około minutę ***
*** Dodajemy sos i gotujemy przez około 3 minuty ciągle mieszając, aż potrawa zgęstnieje. Danie posypujemy szczypiorkiem i podajemy z ryżem lub „chińskim” makaronem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ