Polędwiczki po chińsku


Polędwiczki po chińsku

Kawałki soczystej wieprzowiny, smażonej z warzywami w pysznym sosie. Danie podajemy z ryżem lub makaronem.

 

 

Składniki:

ok 350g polędwiczki wieprzowej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 czerwonej papryki

1/2 zielonej lub żółtej papryki

1 cebula – biała lub czerwona

1 papryczka chilli

2 ząbki czosnku

1 niewielka marchew

1/2 pora

niewielki kawałek imbiru ok 2-3 cm (lub łyżeczka suszonego imbiru)

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

sól i pieprz

1 łyżka posiekanego szczypiorku

  • Sos:

3 łyżki octu ryżowego

3 łyżki wody

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki cukru np. trzcinowego

 

 

*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół . Następnie mięso kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plasterki ***

*** Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące ziemniaczanej ***

*** Przygotowujemy warzywa: paprykę, marchew, cebulę i pora kroimy w słupki. Papryczkę chilli oraz czosnek i imbir drobno siekamy lub ścieramy na drobnej tarce ***

*** Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy wszystkie wymienione składniki ***

*** Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczkę i podsmażamy ciągle mieszając przez około 4-5 minut – tak aby mięso z każdej strony było obsmażone ***

*** Mięso przekładamy na talerz, a na patelnię dodajemy masło, dokładamy warzywa i smażymy przez około 4 minuty ciągle mieszając ***

*** Na patelnie dodajemy podsmażone wcześniej mięso, mieszamy i smażymy jeszcze przez około minutę ***

*** Dodajemy sos i gotujemy przez około 3 minuty ciągle mieszając, aż potrawa zgęstnieje. Danie posypujemy szczypiorkiem i podajemy z ryżem lub „chińskim” makaronem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE