Rolada bezowa z rabarbarem
Świetne połączenie słodkiej i chrupiącej bezy, pysznego kremu śmietankowego oraz lekko kwaskowatego musu z rabarbaru. Niebo w ustach! Ciasto wbrew pozorom nie jest ani trudne ani czasochłonne w przygotowaniu. Naprawdę warto wypróbować ten przepis.
Składniki:
- Beza:
6 białek jaj
340g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
- Nadzienie:
250ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%
250g serka mascarpone
- Mus z rabarbaru:
200g rabarbaru
4 łyżki cukru
1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych…
mięta do przyozdobienia ciasta
*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***
*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***
*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***
*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***
*** Przygotowujemy mus z rabarbaru. Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki ***
*** Rabarbar przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, mieszamy ***
*** Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż stanie się miękki i zacznie się rozpadać ***
*** Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy i całość blendujemy na gładką masę. Odkładamy do wystudzenia ***
*** Śmietanę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno ***
*** Krem wykładamy równomiernie na bezę ***
*** Na kremie śmietankowym rozsmarowujemy mus z rabarbaru. 2-3 łyżki musu odkładamy do przyozdobienia rolady z zewnątrz ***
*** Roladę zwijamy od krótszego boku ***
*** Z wierzchu roladę bezową możemy przyzdobić musem z rabarbaru i miętą ***
*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia, ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ