Surówka po żydowsku
Szybka, prosta i pyszna surówka z młodej białej kapusty i warzyw. Świetny dodatek do obiadu!
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 marchew
1/3 małego pora (biała część)
2-3 ogórki kiszone
1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)
1 pęczek pietruszki
2 łyżeczki soli
2-3 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżka miodu
3-4 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
*** Kapustę kroimy w cieniutkie paseczki i przekładamy do miski ***
*** Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Startą marchew dodajemy do kapusty, całość solimy i mieszamy ***
*** Papryki kroimy w drobną kosteczkę, a pora i ogórki kiszone w półplasterki ***
*** Warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy ***
*** W miseczce mieszamy sok z cytryny z miodem i oliwą ***
*** Tak przygotowany sos dodajemy do surówki, mieszamy ***
*** Surówkę odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ