Surówka po żydowsku


Surówka po żydowsku

Szybka, prosta i pyszna surówka z młodej białej kapusty i warzyw. Świetny dodatek do obiadu!

 

 

Składniki:

1 główka młodej kapusty

1 marchew

1/3 małego pora (biała część)

2-3 ogórki kiszone

1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)

1 pęczek pietruszki

2 łyżeczki soli

2-3 łyżki soku z cytryny

1 płaska łyżka miodu

3-4 łyżki oliwy

1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu

 

 

*** Kapustę kroimy w cieniutkie paseczki i przekładamy do miski ***

*** Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Startą marchew dodajemy do kapusty, całość solimy i mieszamy ***

*** Papryki kroimy w drobną kosteczkę, a pora i ogórki kiszone w półplasterki ***

*** Warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy ***

*** W miseczce mieszamy sok z cytryny z miodem i oliwą ***

*** Tak przygotowany sos dodajemy do surówki, mieszamy ***

*** Surówkę odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE