Wiosenny obiad jednogarnkowy – polędwiczki duszone w warzywach :)


Wiosenny obiad jednogarnkowy – polędwiczki duszone w warzywach 🙂

Smaczne, szybkie i niskokaloryczne danie. Delikatne mięsko wieprzowe duszone z młodą kapustką, pomidorami, cebulką i papryką, to świetny pomysł na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny.

 

 

 

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

1 cebula

1 młoda kapusta

1 czerwona papryka

2 pomidory

1/4 szklanki bulionu lub wody

pół pęczka koperku

Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie

olej do smażenia

 

 

 

*** Polędwiczkę kroimy w grube plastry ***

*** Mięso rozkładamy na desce i delikatnie rozbijamy ręką. Obsypujemy z dwóch stron solą oraz pieprzem, odkładamy na około 15 minut ***

*** Polędwiczkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Dodajemy grubo poszatkowaną cebulę, mieszamy i chwilę smażymy ***

** Na kapustę wykładamy pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę pokrojoną w paski. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie ***

*** Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy podsmażone wcześniej polędwiczki i całość dusimy, bez przykrycia przez około 5-10 minut ***

*** Następnie dodajemy posiekany koperek, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę bez przykrycia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Wiosenny obiad jednogarnkowy – polędwiczki duszone w warzywach :)