Babeczki jogurtowe z rabarbarem
Babeczki na jogurcie są wilgotne i delikatne, a dodatek kruszonki i rabarbaru wspaniale dopełnia je w smaku. Przygotowanie tych pyszności jest szybkie i proste, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki NA CIASTO muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.
- CIASTO:
1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
3 jajka
150ml oleju
- KRUSZONKA:
70g mąki
3 łyżki cukru
40 g zimnego masła
- DODATKOWO:
Kilka łodyżek rabarbaru
*** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w małą kosteczkę ***
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy olej oraz jogurt i całość mieszamy ręcznie ***
*** Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia ***
*** Całość delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) ***
*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 18 sztuk***
*** Na wierzch wykładamy pokrojony rabarbar ***
*** Babeczki równomiernie posypujemy kruszonką ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 25-30 minut – do suchego patyczka. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika bo może zrobić się zakalec! ***
*** Podajemy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
super wypróbuje 🙂