Babeczki jogurtowe z rabarbarem


Babeczki jogurtowe z rabarbarem

Babeczki na jogurcie są wilgotne i delikatne, a dodatek kruszonki i rabarbaru wspaniale dopełnia je w smaku. Przygotowanie tych pyszności jest szybkie i proste, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki NA CIASTO muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.

  • CIASTO:

1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

3 jajka

150ml oleju

  • KRUSZONKA:

70g mąki

3 łyżki cukru

40 g zimnego masła

  • DODATKOWO:

Kilka łodyżek rabarbaru

 

 

 

 

*** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w małą kosteczkę ***

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy olej oraz jogurt i całość mieszamy ręcznie ***

*** Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia ***

*** Całość delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą  masę (nie dłużej!) ***

*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 18 sztuk***

*** Na wierzch wykładamy pokrojony rabarbar ***

*** Babeczki równomiernie posypujemy kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 25-30 minut – do suchego patyczka. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika bo może zrobić się zakalec! ***

*** Podajemy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Babeczki jogurtowe z rabarbarem