Rogaliki tygryski


Rogaliki tygryski

Puszyste, maślane i przepyszne rogaliki drożdżowe z czekoladą.

 

 

Składniki:

25g świeżych drożdży

1,3kg mąki

250ml mleka

120g masła

3 jajka

7 łyżek cukru

ok 6-7 łyżek roztopionego masła – do posmarowania rogalików

  • Dodatkowo:

krem czekoladowy do nadziania rogalików

  • Polewa:

czekolada deserowa lub mleczna

5 łyżek mleka

 

 

*** Do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia ***

*** Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy masło oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia ***

*** Do wystudzonego mleka wbijamy jajka oraz dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy ***

*** Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Następnie ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4 równe części ***

*** Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i smarujemy roztopionym masłem ***

*** Koło dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym kawałku ciasta układamy pełną łyżeczkę kremu czekoladowego ***

*** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia ***

*** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztopionym masłem. Całość odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia ***

*** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia ***

*** Następnie przygotowujemy polewę: w garnuszku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i dokładnie mieszamy ***

*** Po wystudzeniu rogaliki polewamy czekoladą***

*** Z podanych składników otrzymamy 32 rogaliki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE