Wiosenna surówka obiadowa
Pyszny, szybki i zdrowy dodatek do obiadu. Polecam!
Składniki:
1/2 małej białej kapusty
1/2 czerwonej papryki
1 zielony ogórek
1 pęczek rzodkiewek
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
garść suszonych pestek dyni
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz
*** Kapustę drobno szatkujemy ***
*** Kapustę przekładamy do miski, wsypujemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy ***
*** Ogórka i rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczkach ***
*** Paprykę kroimy w małą kosteczkę ***
*** Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy wraz z papryką, ogórkiem i rzodkiewką do kapusty ***
*** Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do reszty warzyw ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Przygotowujemy sos do surówki: miód przekładamy do małej miseczki, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy, aż miód się rozpuści ***
*** Dodajemy oliwę, pestki dyni oraz bazylię i ponownie mieszamy ***
*** Sos wlewamy do miski z surówką, dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem surówkę wkładamy na co najmniej 1 godzinę lodówki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ