Wilgotna babka czekoladowa
Szybkie i proste w wykonaniu ciasto czekoladowe. Idealnie wilgotne, puszyste i przepyszne. Smakuje każdemu, więc polecam!
Składniki:
150g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
50g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
100g masła
pół szklanki mleka
2 jajka
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- Polewa czekoladowa:
50ml śmietanki kremówki
50g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
opcjonalnie lukier (cukier puder wymieszany z odrobiną śmietanki)
*** Do garnuszka wkładamy masło oraz połamane na kawałki obie czekolady. Całość podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy, by składniki się ze sobą połączyły. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko, mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia ***
*** Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i całość miksujemy przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści ***
*** Do masy jajecznej dodajemy przesiane suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oraz ostudzoną masę czekoladową ***
*** Całość mieszamy dokładnie łyżką lub szpatułką ***
*** Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (moja keksówka ma wymiary 12 x 30 centymetrów) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 30 minut – do suchego patyczka ***
*** Gdy ciasto przestygnie, wykonujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy śmietankę oraz czekolady i cały czas mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewą oblewamy równomiernie ciasto ***
*** Dodatkowo babkę możemy przyozdobić lukrem ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Bardzo proszę o podanie wymiarów foremki, bo keksówki są różnej wielkości.
Proszę i pozdrawiam.
Moja keksówka ma wymiary 12 x 30 centymetrów
Proszę o wymiary keksówki. Z góry dziękuję.
Co z tym mlekiem?
Witam serdecznie:),
Babkę upieklam dzisiaj w asyście mojej małej pomocnicy :). Wyszła pyszna:). Rzadko zostawiam gdziekolwiek komentarze w internecie, ale chciałam podziękować autorce tego bloga za masę świetnych przepisów. Stronę odkryłam przypadkiem parę miesięcy temu i od tej pory towarzyszy mi bardzo często w kuchni. Ma Pani ogromny dryg, wyczucie smaku, przepisy są zawsze „w punkt”, jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś mi nie wyszło lub rozczarowało. Mnóstwo super dań obiadowych, gdzie co rusz odkrywam coś nowego i ciekawego, ale też bardzo fajne przekąski, czy desery… Mam wrażenie, że ten blog mógłby mieć u mnie „kuchenny” monopol, bo jest tu wszystko, a przy tym kulinarne „pewniaki” :). Pozdrawiam serdecznie 🙂
Serdecznie dziękuje za miłe słowa. Bardzo się cieszę, że moje przepisy się podobają, a dania z nich wykonane smakują. Takie komentarze motywują mnie do dalszej pracy. Pozdrawiam 🙂
Babka wyszła rewelacyjna, wszyscy zadowoleni. A mleko dodajemy do pierwszego kroku czyli do rozpuszczonego masła i czekolad.
Babka wyszla mała i przepis jest niedokladny. Jest w przepisie mleko a gdzie je trzeba dodać??