Gołąbki po żydowsku


Gołąbki po żydowsku

Bardzo smaczne, a do tego szybkie i proste w wykonaniu gołąbki w nieco innej wersji niż tradycyjnie. Polecam spróbować!

Nazwę potrawy należy oczywiście traktować z przymróżeniem oka, gdyż sugeruje ona tylko, że gołąbki zostały wykonane w inny sposób niż tradycyjny. Często rożnego rodzaju potrawy, sałatki i surówki z dodatkiem kapusty pekińskiej nazywane są „po żydowsku”, choć wiadomo, że wcale nie oznacza to, że Żydzi je znają. Dokładnie tak samo, jak jest z pierogami po rusku czy z fasolką po bretońsku.

 

 

Składniki:

0,5kg mielonego mięsa wieprzowego

100g ryżu (1 woreczek)

1/3 główki kapusty pekińskiej

1 niewielka marchewka

1 cebula

2 jajka

3-4 łyżki kaszy manny

mąka pszenna do obtoczenia gołąbków

olej do smażenia

250ml bulionu

150ml przecieru pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek

1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka cukru

 

 

 

*** Ryż gotujemy prawie do miękkości. Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach ***

*** Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim cebulę. Dodajemy marchew i wszystko smażymy rzez około 2 minuty, ciągle mieszając. Całość odkładamy do przestudzenia ***

*** Do miski przekładamy mięso mielone, ryż, kapustę oraz cebulkę z marchewką z patelni i wbijamy jajka. Dodajemy kaszę manną oraz przyprawy – do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy formujemy okrągłe gołąbki i obtaczamy je w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy gołąbki z każdej strony na złoty kolor ***

*** Podsmażone gołąbki zalewamy bulionem, zagotowujemy ***

*** Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso ***

*** Na końcu potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

10 komentarzy do “Gołąbki po żydowsku

  • Marcin

    Pierogi ruskie, to nie pierogi rosyjskie. Pierogi ruskie to pierogi polskie z województwa ruskiego, które kiedyś istniało. „Ruski” jest od Rusi, a nie Rosji.
    Fasolkę po bretońsku znają francuzi pod nazwą cocos de paimpol a la bretonne.

  • Anonim

    Żydzi owszem, gołąbki jedzą. Nazywają się one „Holiszkes” i są jedzone na święto sukkot. Oczywiście nie ma w nich wieprzowiny, a wołowina.
    Popularne były też placki z kapusty lub z kapustą – podobne do tych pokazanych tutaj. Oczywiste jest, że nie zawierały wieprzowiny, ale wiele znanych w Polsce przepisów wywodzi się z kuchni żydowskiej – pomimo tego, że zawierają wieprzowinę. Po prostu po przejęciu ich do kuchni polskiej zmieniono mięso na bardziej popularną w Polsce i tańszą wołowinę.
    Dlatego naskakiwanie na autorkę uważam za absurdalne i niepotrzebne.

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Przecież to tylko nazwa, pod którą w internecie od dawna funkcjonuje to danie i która sugeruje, że potrawa jest zrobiona inaczej niż zwykle. Myślisz, że w Rosji znają pierogi ruskie??? To samo jest z fasolką po bretońsku. Wystarczy trochę pomyśleć…

  • Anna Winkler

    A ta „zydowskosc” tych golabkow wynika stad, ze uzywa sie wieorzowiny do ich wyrobu? Juz widzialam w restauracji „zydowskiej” oferte: ” schabowy po zydowsku”.
    Brak oswiecenia ?

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      „Nazwę potrawy należy oczywiście traktować z przymróżeniem oka, gdyż sugeruje ona tylko, że gołąbki zostały wykonane w inny sposób niż tradycyjny. Często rożnego rodzaju potrawy, sałatki i surówki z dodatkiem kapusty pekińskiej nazywane są „po żydowsku”, choć wiadomo, że wcale nie oznacza to, że Żydzi je znają.”