Gołąbki po żydowsku
Bardzo smaczne, a do tego szybkie i proste w wykonaniu gołąbki w nieco innej wersji niż tradycyjnie. Polecam spróbować!
Nazwę potrawy należy oczywiście traktować z przymróżeniem oka, gdyż sugeruje ona tylko, że gołąbki zostały wykonane w inny sposób niż tradycyjny. Często rożnego rodzaju potrawy, sałatki i surówki z dodatkiem kapusty pekińskiej nazywane są „po żydowsku”, choć wiadomo, że wcale nie oznacza to, że Żydzi je znają. Dokładnie tak samo, jak jest z pierogami po rusku czy z fasolką po bretońsku.
Składniki:
0,5kg mielonego mięsa wieprzowego
100g ryżu (1 woreczek)
1/3 główki kapusty pekińskiej
1 niewielka marchewka
1 cebula
2 jajka
3-4 łyżki kaszy manny
mąka pszenna do obtoczenia gołąbków
olej do smażenia
250ml bulionu
150ml przecieru pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka cukru
*** Ryż gotujemy prawie do miękkości. Kapustę drobno szatkujemy ***
*** Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach ***
*** Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim cebulę. Dodajemy marchew i wszystko smażymy rzez około 2 minuty, ciągle mieszając. Całość odkładamy do przestudzenia ***
*** Do miski przekładamy mięso mielone, ryż, kapustę oraz cebulkę z marchewką z patelni i wbijamy jajka. Dodajemy kaszę manną oraz przyprawy – do smaku ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z masy formujemy okrągłe gołąbki i obtaczamy je w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy gołąbki z każdej strony na złoty kolor ***
*** Podsmażone gołąbki zalewamy bulionem, zagotowujemy ***
*** Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso ***
*** Na końcu potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Jak zwal tak zwal,najwazniejsze ze jest przepyszne. Cala rodzinka zachwycona 🙂
Pierogi ruskie, to nie pierogi rosyjskie. Pierogi ruskie to pierogi polskie z województwa ruskiego, które kiedyś istniało. „Ruski” jest od Rusi, a nie Rosji.
Fasolkę po bretońsku znają francuzi pod nazwą cocos de paimpol a la bretonne.
Żydzi owszem, gołąbki jedzą. Nazywają się one „Holiszkes” i są jedzone na święto sukkot. Oczywiście nie ma w nich wieprzowiny, a wołowina.
Popularne były też placki z kapusty lub z kapustą – podobne do tych pokazanych tutaj. Oczywiste jest, że nie zawierały wieprzowiny, ale wiele znanych w Polsce przepisów wywodzi się z kuchni żydowskiej – pomimo tego, że zawierają wieprzowinę. Po prostu po przejęciu ich do kuchni polskiej zmieniono mięso na bardziej popularną w Polsce i tańszą wołowinę.
Dlatego naskakiwanie na autorkę uważam za absurdalne i niepotrzebne.
Przecież żydzi nie jedzą
Pracuje u.zydow prawie 20 lat.Kobieto zanim cos napiszesz pamietaj zblaznilas sie zyd nie jada wieprzowiny.Wstyd.
Przecież to tylko nazwa, pod którą w internecie od dawna funkcjonuje to danie i która sugeruje, że potrawa jest zrobiona inaczej niż zwykle. Myślisz, że w Rosji znają pierogi ruskie??? To samo jest z fasolką po bretońsku. Wystarczy trochę pomyśleć…
A ta „zydowskosc” tych golabkow wynika stad, ze uzywa sie wieorzowiny do ich wyrobu? Juz widzialam w restauracji „zydowskiej” oferte: ” schabowy po zydowsku”.
Brak oswiecenia ?
„Nazwę potrawy należy oczywiście traktować z przymróżeniem oka, gdyż sugeruje ona tylko, że gołąbki zostały wykonane w inny sposób niż tradycyjny. Często rożnego rodzaju potrawy, sałatki i surówki z dodatkiem kapusty pekińskiej nazywane są „po żydowsku”, choć wiadomo, że wcale nie oznacza to, że Żydzi je znają.”
Zydzi now jedza wieprzowiny.
Od kiedy Żydzi jedzą wieprzowinę? Jak więc mogą to być gołąbki po żydowsku? Bzdura