Zimowa surówka odpornościowa


Zimowa surówka odpornościowa

Jest smaczna, zdrowa i pięknie kolorowa. Pyszna surówka ze świeżych warzyw, z dodatkiem miodu, soku z cytryny i oliwy z oliwek, to świetny dodatek do obiadu, a do tego to prawdziwa bomba witaminowa.

 

 

Składniki:

Pół główki białej kapusty

1 marchew

1 pęczek rzodkiewek

1 czerwona papryka

1 mała puszka kukurydzy konserwowej

1 pęczek pietruszki

sól i pieprz

  • Sos:

1 łyżka miodu

2-3 łyżki soku z cytryny

3-4 łyżki oliwy z oliwek

 

 

 

*** Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do dużej miski, posypujemy dwiema łyżeczkami soli, mieszamy ***

*** marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach ***

*** Paprykę kroimy w malutką kosteczkę ***

*** Rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Kukurydzę odsączamy z zalewy, pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski z kapustą ***

*** Przygotowujemy sos. Jeżeli miód nie jest płynny przekładamy go do miseczki, zalewamy sokiem z cytryny i odkładamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy ***

*** Do miodu i cytryny dodajemy oliwę, całość dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z surówką ***

*** Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Przed podaniem surówkę przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Zimowa surówka odpornościowa

  • Joanna Cichała

    Przepyszna, ale ja zrobiłam z kapusty pekińskiej i zamiast natki dałam koper. I tak bomba! Bardzo podobają mi się wszystkie Twoje przepisy, bo są bardzo kolorowe, zwłaszcza surówki mniam, dzięki!