Zimowa surówka odpornościowa
Jest smaczna, zdrowa i pięknie kolorowa. Pyszna surówka ze świeżych warzyw, z dodatkiem miodu, soku z cytryny i oliwy z oliwek, to świetny dodatek do obiadu, a do tego to prawdziwa bomba witaminowa.
Składniki:
Pół główki białej kapusty
1 marchew
1 pęczek rzodkiewek
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
1 pęczek pietruszki
sól i pieprz
- Sos:
1 łyżka miodu
2-3 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki oliwy z oliwek
*** Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do dużej miski, posypujemy dwiema łyżeczkami soli, mieszamy ***
*** marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach ***
*** Paprykę kroimy w malutką kosteczkę ***
*** Rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Kukurydzę odsączamy z zalewy, pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski z kapustą ***
*** Przygotowujemy sos. Jeżeli miód nie jest płynny przekładamy go do miseczki, zalewamy sokiem z cytryny i odkładamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy ***
*** Do miodu i cytryny dodajemy oliwę, całość dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z surówką ***
*** Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Przed podaniem surówkę przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Przepyszna, ale ja zrobiłam z kapusty pekińskiej i zamiast natki dałam koper. I tak bomba! Bardzo podobają mi się wszystkie Twoje przepisy, bo są bardzo kolorowe, zwłaszcza surówki mniam, dzięki!