Kostka bananowa
Duże, łatwo podzielne i mega smaczne ciasto z owocami i kremową pianką, a całość na kruchym i delikatnym spodzie.
Składniki:
- Ciasto kruche:
100g miękkiego masła
200g mąki
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
- Masa bananowo-cytrynowa:
8 bananów
1 szklanka ananasów z puszki, w kawałkach
3 galaretki cytrynowe
3,5 szklanki wrzącej wody
- Masa śmietankowa:
500ml śmietanki kremówki
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
60g gorzkiej czekolady
*** Składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa ***
*** Ciasto wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Użyłam foremki o wymiarach 26×26 cm ***
*** Ciasto w foremce wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 200’C przez około 15 minut do zezłocenia. Wyjmujemy i studzimy ***
*** Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odkładamy do momentu, aż zacznie tężeć **
*** Na cieście wykładamy całe banany ***
*** W odstępach między bananami układamy ananasa i całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki ***
*** Gdy galaretka już całkowicie stężeje przygotowujemy masę śmietankową. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy do momentu połączenia się składników (nie za długo, aby masa się nie zważyła) ***
*** Gotową masę wykładamy równomiernie na ciasto ***
*** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce czekoladę ***
*** Całość wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ