Kostka bananowa


Kostka bananowa

Duże, łatwo podzielne i mega smaczne ciasto z owocami i kremową pianką, a całość na kruchym i delikatnym spodzie.

 

 

Składniki:

  • Ciasto kruche:

100g miękkiego masła

200g mąki

3 łyżki cukru pudru

1 żółtko

  • Masa bananowo-cytrynowa:

8 bananów

1 szklanka ananasów z puszki, w kawałkach

3 galaretki cytrynowe

3,5 szklanki wrzącej wody

  • Masa śmietankowa:

500ml śmietanki kremówki

250g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

60g gorzkiej czekolady

 

 

 

 

*** Składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa ***

*** Ciasto wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Użyłam foremki o wymiarach 26×26 cm ***

*** Ciasto w foremce wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 200’C przez około 15 minut do zezłocenia. Wyjmujemy i studzimy ***

*** Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odkładamy do momentu, aż zacznie tężeć **

*** Na cieście wykładamy całe banany ***

*** W odstępach między bananami układamy ananasa i całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki ***

*** Gdy galaretka już całkowicie stężeje przygotowujemy masę śmietankową. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy do momentu połączenia się składników (nie za długo, aby masa się nie zważyła) ***

*** Gotową masę wykładamy równomiernie na ciasto ***

*** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce czekoladę ***

*** Całość wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE