Naleśniki zapiekane z cukinią
Chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku naleśniczki, zapiekane z pysznym farszem. Fajny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- FARSZ:
1 niewielka cukinia
pół łyżeczki masła
6-10 plasterków żółtego sera
opcjonalnie szynka, wędlina lub pieczarki podsmażone z cebulką
- DODATKOWO:
3 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka posiekanego szczypiorku
ketchup i sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ
*** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***
*** Cukinie myjemy osuszamy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cieniutkie plasterki ***
*** Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim plasterki cukinii przez około 2 minuty ***
*** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera i kilka plasterków cukinii (dodatkowo możemy też użyć wędliny albo pieczarek) ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy ***
*** Gotowe ruloniki układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy startym żółtym serem ***
*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut – bez przykrycia. Po wyjęciu z piekarnika polewamy ketchupem i sosem czosnkowym oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ