Chrupiące naleśniki zapiekane z cukinią


Naleśniki zapiekane z cukinią

Chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku naleśniczki, zapiekane z pysznym farszem. Fajny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny.

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

1 niewielka cukinia

pół łyżeczki masła

6-10 plasterków żółtego sera

opcjonalnie szynka, wędlina lub pieczarki podsmażone z cebulką

  • DODATKOWO:

3 łyżki startego żółtego sera

1 łyżka posiekanego szczypiorku

ketchup i sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ

 

 

 

 

*** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***

*** Cukinie myjemy osuszamy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cieniutkie plasterki ***

*** Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim plasterki cukinii przez około 2 minuty ***

*** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera i kilka plasterków cukinii (dodatkowo możemy też użyć wędliny albo pieczarek) ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy ***

*** Gotowe ruloniki układamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy startym żółtym serem ***

*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut – bez przykrycia. Po wyjęciu z piekarnika polewamy ketchupem i sosem czosnkowym oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE