Zapiekanka ryżowa z klopsikami
Kolorowy i przepyszny obiad z piekarnika dla całej rodziny. Podczas pieczenia ryż wchłonie bulion i zmięknie. Jednak polecam użyć ryżu długoziarnistego np. basmati, ponieważ zwykły może nam się rozgotować.
Składniki:
200g białego ryżu długoziarnistego
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 cebula
2-3 łyżki bułki tartej
przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany
1 opakowanie mrożonki warzywnej (u mnie brokuł, kalafior, marchew)
opcjonalnie: pół czerwonej papryki
500ml gorącego bulionu warzywnego ( bulion musi być dość intensywnie przyprawiony )
masło do wysmarowania formy
*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Na wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wysypujemy suchy ryż ( surowy, nie ugotowany! ) ***
*** Na ryż wykładamy warzywa. Ja dodatkowo dodałam pokrojoną w dużą kostkę czerwoną paprykę. Całość zalewamy gorącym bulionem ***
*** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i układamy je na warzywach ***
*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy (bez przykrycia) przez 45 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Czy można mięso wieprzowe zastąpić mielonym z indyka?
Tak, można zastąpić indykiem