Rumiane bułeczki z budyniem i jagodami
Mięciutkie bułeczki drożdżowe, z pysznym słodkim nadzieniem. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy albo pyszny deser, nie tylko dla dzieci. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
500g mąki pszennej
35g świeżych drożdży
170ml mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
4 żółtka
50g masła
150g cukru (ok pół szklanki)
16g cukru waniliowego
szczypta soli
- Budyń:
375ml mleka (1,5 szklanki)
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g)
1 żółtko
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
- Dodatkowo:
1 szklanka borówek lub jagód
cukier puder
1 białko jajka
*** Gotujemy budyń. W garnuszku zagotowujemy 250 ml mleka wraz z masłem i cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę, żółtko i proszek budyniowy i całość dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i mieszamy, aż zgęstnieje i powstanie budyń. Gotowy budyń odkładamy do wystygnięcia ***
*** Przygotowujemy ciasto. Do wysokiej miseczki wkruszamy drożdże, dolewamy 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki, oraz jogurt naturalny. Mieszamy i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia ***
*** W garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i zalewamy mlekiem, mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukry i sól. Dodajemy żółtka, masło z mlekiem oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na około 90 minut do wyrośnięcia ***
*** Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części. Trzy części odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką, a jedną kulkę dzielimy ponownie na 4 części ***
*** Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt i nacinamy z jednej strony prawie do połowy, tworząc wąskie paseczki, tak jak na zdjęciu poniżej ***
*** Na środku nienaciętej części układamy po około 2 łyżki budyniu i łyżce owoców ***
*** Budyń z owocami zakrywamy drugą połową nienaciętego ciasta i zlepiamy ***
*** Całość oplatamy paseczkami z ciasta, które przyklejamy pod spód bułeczki ***
*** Gotowe bułeczki układamy w odstępach (jeszcze urosną) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym białkiem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – do ładnego zrumienienia. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ