Polędwiczka pieczona w sosie włoskim


Polędwiczka pieczona w sosie włoskim

Kruche i soczysto mięso pieczone w boczku oraz duszone w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Danie zarówno prezentuje się, jak i smakuje rewelacyjnie. Polecam!

 

 

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

10 plasterków boczku wędzonego

papryki w 3 kolorach

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 pomidory

świeże lub suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka miodu

sól, pieprz

olej do smażenia

 

 

*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem ***

*** Następnie mięso owijamy plasterkami boczku wędzonego. Możemy spiąć w kilku miejscach wykałaczkami, aby boczek nie odwijał się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczkę z każdej strony na rumiano. Smażymy krótko na mocno rozgrzanym tłuszczu ***

*** Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego ***

*** Papryki oraz cebulę kroimy w kostkę ***

*** Warzywa podsmażamy na tym samym tłuszczu na którym smażyło się mięso. Po chwili dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i smażymy całość jeszcze rzez chwilę ***

*** Następnie pomidory kroimy w kosteczkę ***

*** Pokrojone pomidory dodajemy na patelnię wraz z ziołami, mieszamy i dusimy całość pod przykryciem przez około 5 minut ***

*** Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz miód, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Po tym czasie powstałym sosem warzywnym zalewamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym ***

*** Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C , pieczemy przez 30 minut ***

*** Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, odkładamy na około 5 minut i kroimy w grube plastry ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE