Polędwiczka pieczona w sosie włoskim
Kruche i soczysto mięso pieczone w boczku oraz duszone w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Danie zarówno prezentuje się, jak i smakuje rewelacyjnie. Polecam!
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
10 plasterków boczku wędzonego
papryki w 3 kolorach
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 pomidory
świeże lub suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
olej do smażenia
*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem ***
*** Następnie mięso owijamy plasterkami boczku wędzonego. Możemy spiąć w kilku miejscach wykałaczkami, aby boczek nie odwijał się podczas smażenia ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczkę z każdej strony na rumiano. Smażymy krótko na mocno rozgrzanym tłuszczu ***
*** Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego ***
*** Papryki oraz cebulę kroimy w kostkę ***
*** Warzywa podsmażamy na tym samym tłuszczu na którym smażyło się mięso. Po chwili dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i smażymy całość jeszcze rzez chwilę ***
*** Następnie pomidory kroimy w kosteczkę ***
*** Pokrojone pomidory dodajemy na patelnię wraz z ziołami, mieszamy i dusimy całość pod przykryciem przez około 5 minut ***
*** Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz miód, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Po tym czasie powstałym sosem warzywnym zalewamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym ***
*** Całość przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C , pieczemy przez 30 minut ***
*** Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, odkładamy na około 5 minut i kroimy w grube plastry ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ