Pierogi ukraińskie
Pierogi ukraińskie 🤗 Delikatne i mięciutkie ciasto, wypełnione aromatycznym i przepysznym farszem. Niebo w ustach👌
Składniki:
- Składniki na ciasto:
200 ml wody
2 łyżki masła
2 szklanki mąki + mąka do podsypania
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- Składniki na farsz:
20dkg boczku wędzonego
1 cebula
10dkg pieczarek
20dkg kapusty kiszonej
2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu)
20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego obiadu)
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
*** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści ***
*** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy farsz: pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ***
*** Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek i cebulę ***
*** Kapustę kiszoną bardzo drobno kroimy (u mnie kapusta z marchewką) ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy kapustę oraz pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, mieszamy i całość smażymy na niedużym ogniu przez kilka minut. Mięso drobno kroimy i dokładamy razem z pieczarkami na patelnie, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***
*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Farsz musi być dość wyraziście doprawiony. Mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Z lodówki wyjmujemy przygotowane wcześniej ciasto, odkrawamy kawałek i cieniutko rozwałkowujemy ***
*** Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka ***
*** Na każdym kółku kładziemy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i zaklejamy brzegi. Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie lub deseczce i przykrywamy ściereczką aby nie wyschły ***
*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i partiami wrzucamy pierogi. Każdą porcję pierogów gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi możemy podać polane stopionym masłem lub posypane cebulką zasmażoną z wędzonym boczkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Przygłup zawsze coś wymyśli !!!!! Dlaczego ukraińskie ???? Booooo : ….. ?????