Grillowane ślimaczki z polędwiczki wieprzowej
Szaszłyki z kruchej i soczystej polędwiczki z dodatkiem kolorowych warzyw i boczku wędzonego to doskonała propozycja na grilla. Takie ślimaczki nie wymagają długiego pieczenia, więc są super opcją na tak zwany pierwszy głód. Polecam!
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
4-5 plastrów boczku wędzonego
1 młoda cukinia
kawałek czerwonej papryki
kawałek żółtej papryki
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu mielonego
patyczki do szaszłyków
*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, uważając aby nie przeciąć mięsa do końca ***
*** Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm, najlepiej zrobić to przez folie spożywczą ***
*** Mięso oprószamy solą i pieprzem ***
*** Cukinie myjemy i tniemy na cieniutkie plasterki, najlepiej to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw ***
*** Na rozbitym płacie mięsa układamy plasterki cukinii ***
*** Na cukinii układamy plasterki boczku wędzonego ***
*** Następnie układamy w rzędach pokrojoną w paseczki paprykę ***
*** Mięso zwijamy tworząc roladę i tniemy na ok 2 cm plastry ***
*** Zrolowane plastry polędwiczki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków – po 3 krążki na każdy patyczek ***
*** Szaszłyki układamy na specjalnej tacce do grillowania i pieczemy na rozgrzanym grillu przez około 10 minut, kilkakrotnie obracając ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ