Grillowane ślimaczki z polędwiczki wieprzowej


Grillowane ślimaczki z polędwiczki wieprzowej

Szaszłyki z kruchej i soczystej polędwiczki z dodatkiem kolorowych warzyw i boczku wędzonego to doskonała propozycja na grilla. Takie ślimaczki nie wymagają długiego pieczenia, więc są super opcją na tak zwany pierwszy głód. Polecam!

 

 

 

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

4-5 plastrów boczku wędzonego

1 młoda cukinia

kawałek czerwonej papryki

kawałek żółtej papryki

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu mielonego

patyczki do szaszłyków

 

 

*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, uważając aby nie przeciąć mięsa do końca ***

*** Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm, najlepiej zrobić to przez folie spożywczą ***

*** Mięso oprószamy solą i pieprzem ***

*** Cukinie myjemy i tniemy na cieniutkie plasterki, najlepiej to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw ***

*** Na rozbitym płacie mięsa układamy plasterki cukinii ***

*** Na cukinii układamy plasterki boczku wędzonego ***

*** Następnie układamy w rzędach pokrojoną w paseczki paprykę ***

*** Mięso zwijamy tworząc roladę i tniemy na ok 2 cm plastry ***

*** Zrolowane plastry polędwiczki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków – po 3 krążki na każdy patyczek ***

*** Szaszłyki układamy na specjalnej tacce do grillowania i pieczemy na rozgrzanym grillu przez około 10 minut, kilkakrotnie obracając ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE