Aromatyczna karkówka z grilla
Pyszne, soczyste i aromatyczne mięsko z rusztu, które zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Karkówka jest jednym z najlepszych mięs jakie możemy przygotować na grillu. Warto jednak przygotować do niej dobrą marynatę i moczyć w niej mięso przez co najmniej osiem godzin przed pieczeniem, wówczas karkówka wyjdzie palce lizać!
Składniki:
1 kg karkówki
pół szklanki oleju
3 przeciśnięte ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
po 1 łyżeczce majeranku i rozmarynu
1 łyżeczka ziaren kolendry
pół łyżeczki miodu
opcjonalnie świeże zioła
*** Wszystkie składniki marynaty przekładamy do miski ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Mięso kroimy w średniej grubości plastry ***
*** Plastry karkówki moczymy w marynacie, przekładamy do miski i przykrywamy. Mięso powinno marynować się w lodówce przez co najmniej 8 godzin ***
*** Karkówkę grillujemy na rozgrzanym ruszcie po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ