Aromatyczna karkówka z grilla


Aromatyczna karkówka z grilla

Pyszne, soczyste i aromatyczne mięsko z rusztu, które zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Karkówka jest jednym z najlepszych mięs jakie możemy przygotować na grillu. Warto jednak przygotować do niej dobrą marynatę i moczyć w niej mięso przez co najmniej osiem godzin przed pieczeniem, wówczas karkówka wyjdzie palce lizać!

 

 

Składniki:

1 kg karkówki

pół szklanki oleju

3 przeciśnięte ząbki czosnku

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

po 1 łyżeczce majeranku i rozmarynu

1 łyżeczka ziaren kolendry

pół łyżeczki miodu

opcjonalnie świeże zioła

 

 

*** Wszystkie składniki marynaty przekładamy do miski ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Mięso kroimy w średniej grubości plastry ***

*** Plastry karkówki moczymy w marynacie, przekładamy do miski i przykrywamy. Mięso powinno marynować się w lodówce przez co najmniej 8 godzin ***

*** Karkówkę grillujemy na rozgrzanym ruszcie po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE