Polędwiczki wieprzowe duszone w młodej kapuście


Polędwiczki wieprzowe duszone w młodej kapuście

Szybkie, łatwe i przepyszne danie obiadowe. Polędwiczka duszona w pysznym sosie z warzywami, to potrawa, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Polecam ją podać z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem. Obiad palce lizać!

 

 

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

1 główka młodej kapusty

2 pomidory

1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)

olej do smażenia

pół pęczka koperku

1/3 szklanki bulionu

1 łyżka masła

1-2 łyżki mąki

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek, bazylia

2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego

 

 

 

*** Polędwiczkę kroimy w grube plastry ***

*** Mięso delikatnie rozbijamy i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem, odkładamy na około 15 minut ***

*** Kapustę grubo szatkujemy ***

*** Polędwiczkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wykładamy pokrojoną kapustę ***

*** Na kapustę wykładamy pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie ***

*** Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 minut ***

*** Na małej patelni lub w garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy przez chwilę ***

*** Zasmażone masło z mąką dodajemy do gotującej się potrawy, mieszamy i dokładamy posiekany koperek ***

*** Dodajemy podsmażone wcześniej polędwiczki i całość dusimy, bez przykrycia przez około 5-10 minut, aż sos zgęstnieje, a mięsko będzie całkowicie miękkie. Na koniec potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli i ziołami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Polędwiczki wieprzowe duszone w młodej kapuście