Polędwiczki wieprzowe duszone w młodej kapuście
Szybkie, łatwe i przepyszne danie obiadowe. Polędwiczka duszona w pysznym sosie z warzywami, to potrawa, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Polecam ją podać z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem. Obiad palce lizać!
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 główka młodej kapusty
2 pomidory
1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)
olej do smażenia
pół pęczka koperku
1/3 szklanki bulionu
1 łyżka masła
1-2 łyżki mąki
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek, bazylia
2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
*** Polędwiczkę kroimy w grube plastry ***
*** Mięso delikatnie rozbijamy i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem, odkładamy na około 15 minut ***
*** Kapustę grubo szatkujemy ***
*** Polędwiczkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wykładamy pokrojoną kapustę ***
*** Na kapustę wykładamy pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie ***
*** Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 minut ***
*** Na małej patelni lub w garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy przez chwilę ***
*** Zasmażone masło z mąką dodajemy do gotującej się potrawy, mieszamy i dokładamy posiekany koperek ***
*** Dodajemy podsmażone wcześniej polędwiczki i całość dusimy, bez przykrycia przez około 5-10 minut, aż sos zgęstnieje, a mięsko będzie całkowicie miękkie. Na koniec potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli i ziołami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
Ładnie wygląda.
mniammm fajne mięsko