Ciasto czekoladowe z profiterolkami


Ciasto czekoladowe z profiterolkami

Jest to zdecydowanie ciasto z efektem WOW! Pięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje. Naprawdę warte polecenia.

 

 

Składniki:

  • Ciasto parzone na profiterolki:

125ml wody (pół szklanki)

40g masła

pół szklanki mąki pszennej

2 jajka

szczypta soli

  • Krem do profiterolków:

100g serka mascarpone

200g śmietanki kremówki

1 łyżki cukru pudru

  • Ciasto czekoladowe:

115g mąki pszennej

130g cukru

40g kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

1 jajko

125ml mleka

60ml oleju

125ml wrzącej wody

  • Mus czekoladowy:

125ml śmietanki 36%

70g gorzkiej czekolady

70g mlecznej czekolady

2 jajka

szczypta soli

15g cukru pudru

  • Dodatkowo:

garść mrożonych malin lub nasion granatu

cukier puder do posypania ciasta

 

 

***Przygotowujemy profiterolki.  W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę i cały czas gotujemy i mieszamy ciasto drewnianą łyżka, aż zacznie odchodzić od ścianek i nabierze szklistego wyglądu. Zdejmujemy z ognia i odkładamy do wystudzenia ***

*** Po tym czasie miksujemy ciasto i dodajemy kolejno po jednym jajku – w odstępach, po każdym jajku miksując do połączenia się składników ***

*** Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (lub do mocnego woreczka ze ściętym rogiem). Blachę do pieczenia smarujemy delikatnie olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wyciskamy okrągłe profiterolki (pojedynczą warstwę ciasta) w odstępach od siebie bo ciasto urośnie podczas pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 25 minut, aż ptysie zrumienią się i staną się chrupiące. Odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Przygotowujemy krem: do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy całość do uzyskania gęstej konsystencji ***

*** Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i robiąc małe dziurki wypełniamy nim profiterolki. Gotowe wkładamy do lodówki ***

*** Ciasto czekoladowe. Wszystkie składniki poza wrzącą wodą muszą mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i kakao. Odkładamy. W drugim naczyniu mieszamy jajko z olejem, mlekiem i cukrem. Używamy, trzepaczki lub rózgi nie miksera ***

*** Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy rózgą do połączenia się składników. Dodajemy wrzącej wody. Mieszamy. Ciasto będzie mieć płynną konsystencję. Przelewamy do je do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm ***

*** Pieczemy w temperaturze 175’C przez około 30 minut – do suchego patyczka. Studzimy ***

*** Mus czekoladowy. W garnuszku podgrzewamy śmietankę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i odstawiamy na około minutkę. Po tym czasie mieszamy, aż powstanie gładki sos. Lekko studzimy ***

*** Do delikatnie ciepłego (lekko przestudzonego) sosu dodajemy żółtka jaj i dokładnie mieszamy do połączenia się składników ***

*** Białka jaj ubijamy mikserem na sztywno. Następnie nadal miksując dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce. Ubitą pianę dodajemy do sosu czekoladowego i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników ***

*** Na wystudzone ciasto czekoladowe w tortownicy wylewamy 1/3 musu czekoladowego. Na to wykładamy pojedynczą warstwę profiterolek, następnie wylewamy pozostały mus, wyrównujemy i układamy pozostałe profiterolki na górze ***

*** Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin lub całą noc. Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy z tortownicy, posypujemy pokruszonymi mrożonymi malinami lub pestkami granatu i posypujemy cukrem pudrem ***

*** Kroimy i podajemy. Ciasto przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE