Ciasto czekoladowe z profiterolkami
Jest to zdecydowanie ciasto z efektem WOW! Pięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje. Naprawdę warte polecenia.
Składniki:
- Ciasto parzone na profiterolki:
125ml wody (pół szklanki)
40g masła
pół szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
- Krem do profiterolków:
100g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki
1 łyżki cukru pudru
- Ciasto czekoladowe:
115g mąki pszennej
130g cukru
40g kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
1 jajko
125ml mleka
60ml oleju
125ml wrzącej wody
- Mus czekoladowy:
125ml śmietanki 36%
70g gorzkiej czekolady
70g mlecznej czekolady
2 jajka
szczypta soli
15g cukru pudru
- Dodatkowo:
garść mrożonych malin lub nasion granatu
cukier puder do posypania ciasta
***Przygotowujemy profiterolki. W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę i cały czas gotujemy i mieszamy ciasto drewnianą łyżka, aż zacznie odchodzić od ścianek i nabierze szklistego wyglądu. Zdejmujemy z ognia i odkładamy do wystudzenia ***
*** Po tym czasie miksujemy ciasto i dodajemy kolejno po jednym jajku – w odstępach, po każdym jajku miksując do połączenia się składników ***
*** Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (lub do mocnego woreczka ze ściętym rogiem). Blachę do pieczenia smarujemy delikatnie olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wyciskamy okrągłe profiterolki (pojedynczą warstwę ciasta) w odstępach od siebie bo ciasto urośnie podczas pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 25 minut, aż ptysie zrumienią się i staną się chrupiące. Odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Przygotowujemy krem: do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy całość do uzyskania gęstej konsystencji ***
*** Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i robiąc małe dziurki wypełniamy nim profiterolki. Gotowe wkładamy do lodówki ***
*** Ciasto czekoladowe. Wszystkie składniki poza wrzącą wodą muszą mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i kakao. Odkładamy. W drugim naczyniu mieszamy jajko z olejem, mlekiem i cukrem. Używamy, trzepaczki lub rózgi nie miksera ***
*** Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy rózgą do połączenia się składników. Dodajemy wrzącej wody. Mieszamy. Ciasto będzie mieć płynną konsystencję. Przelewamy do je do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm ***
*** Pieczemy w temperaturze 175’C przez około 30 minut – do suchego patyczka. Studzimy ***
*** Mus czekoladowy. W garnuszku podgrzewamy śmietankę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i odstawiamy na około minutkę. Po tym czasie mieszamy, aż powstanie gładki sos. Lekko studzimy ***
*** Do delikatnie ciepłego (lekko przestudzonego) sosu dodajemy żółtka jaj i dokładnie mieszamy do połączenia się składników ***
*** Białka jaj ubijamy mikserem na sztywno. Następnie nadal miksując dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce. Ubitą pianę dodajemy do sosu czekoladowego i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników ***
*** Na wystudzone ciasto czekoladowe w tortownicy wylewamy 1/3 musu czekoladowego. Na to wykładamy pojedynczą warstwę profiterolek, następnie wylewamy pozostały mus, wyrównujemy i układamy pozostałe profiterolki na górze ***
*** Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin lub całą noc. Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy z tortownicy, posypujemy pokruszonymi mrożonymi malinami lub pestkami granatu i posypujemy cukrem pudrem ***
*** Kroimy i podajemy. Ciasto przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ