Wczesna kapusta zasmażana
Trwający właśnie sezon na młodą kapustkę to idealny moment na przygotowanie tego pysznego dodatku do obiadu. Kapusta zasmażana z marchewką i koperkiem w towarzystwie młodych ziemniaczków i kotlecika to danie palce lizać. Polecam!
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 marchew
pół pęczka koperku
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1/3 szklanki bulionu
1 łyżka octu
1-2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
*** Kapustę myjemy i szatkujemy ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i zasmażamy kapustę z marchewką przez około 1 minutę ciągle mieszając ***
*** Wlewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie ***
*** Po tym czasie na patelni rozpuszczamy resztę masła, dodajemy mąkę i zasmażamy przez chwilę, aż zacznie się rumienić. Całość dodajemy do gotującej się kapusty i dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekany koperek, mieszamy ***
*** Dodajemy ocet, cukier oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty ***
*** Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ