Wczesna kapusta zasmażana


Wczesna kapusta zasmażana

Trwający właśnie sezon na młodą kapustkę to idealny moment na przygotowanie tego pysznego dodatku do obiadu. Kapusta zasmażana z marchewką i koperkiem w towarzystwie młodych ziemniaczków i kotlecika to danie palce lizać. Polecam!

 

 

Składniki:

1 główka młodej kapusty

1 marchew

pół pęczka koperku

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

1/3 szklanki bulionu

1 łyżka octu

1-2 łyżeczki cukru

sól, pieprz

 

 

*** Kapustę myjemy i szatkujemy ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i zasmażamy kapustę z marchewką przez około 1 minutę ciągle mieszając ***

*** Wlewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie ***

*** Po tym czasie na patelni rozpuszczamy resztę masła, dodajemy mąkę i  zasmażamy przez chwilę, aż zacznie się rumienić.  Całość dodajemy do gotującej się kapusty i dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekany koperek, mieszamy ***

*** Dodajemy ocet, cukier oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty ***

*** Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE