Murzynek na kefirze
Wilgotne, mięciutkie ciasto przełożone powidłami śliwkowymi i oblane pyszną polewą czekoladową. Palce lizać!
Składniki:
- Ciasto:
400g kefiru
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
150ml oleju
2 jajka
2 łyżki dowolnego dżemu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Do przełożenia:
1 słoiczek powideł śliwkowych
- Polewa:
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej (lub pół na pół)
+ kilka łyżek mleka
5-6 łyżek cukru pudru
+ 1 łyżeczka słodkiej śmietanki
*** W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao i sodę ***
*** Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy kefir, olej i dżem ***
*** Całość dokładnie miksujemy ***
*** Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy na małych obrotach do momentu połączenia się składników ***
*** Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja foremka ma wymiary 21×21 centymetry) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez ok 50-60 minut – do suchego patyczka ***
*** Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. W małym garnuszku podgrzewamy czekoladę z mlekiem, mieszamy ***
*** W osobnej miseczce przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy energicznie ze śmietanką ***
*** Ciasto pokrywamy równomiernie polewą czekoladową ***
*** Na polewę nakładamy poprzeczne paseczki z lukru (zrobiłam to szybkimi ruchami za pomocą małej łyżeczki) ***
*** Za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków przeciągamy prze całą długość ciasta raz w prawo, raz w lewo tworząc zygzaki. Całą operacje trzeba wykonać dość szybko, gdy polewy są jeszcze płynne, inaczej szlaczki nam się nie rozmarzą ***
*** Gdy polewa zastygnie ciasto przecinamy wzdłuż na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi ***
*** Składamy i ciasto jest już gotowe do jedzenia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ