Udka z kurczaka pieczone na młodej kapuście


Udka z kurczaka pieczone na młodej kapuście

Łatwy w przygotowaniu i pyszny obiad „jednogarnkowy” z piekarnika – pałki z kurczaka pieczone z sosem na młodej kapuście z marchewką. Mięsko przygotowane w ten sposób wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne.

Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ, które jednocześnie z mięskiem możemy upiec w piekarniku.

 

 

 

Składniki:

6 Udek z kurczaka

1 główka młodej kapusty

1 marchew

150ml wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2-3 łyżki śmietanki 30%

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, bazylia, tymianek

 

 

*** Mięso nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem, bazylią, tymiankiem. Całość odkładamy na około pół godziny ***

*** Kapustę szatkujemy ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Kapustę mieszamy z marchewką i przekładamy do naczynia żaroodpornego ***

*** Wodę mieszamy z koncentratem, śmietanką i przyprawami: 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki pieprzu ***

*** Tak powstałym płynem zalewamy kapustę z marchewką ***

*** Na kapuście układamy przyprawione pałki z kurczaka ***

*** Potrawę przykrywamy (pokrywką, folią aluminiowym lub rękawem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 40 minut ***

*** Po tym czasie potrawę odkrywamy zmniejszamy temperaturę do 180’C i pieczemy jeszcze przez około 20 minut, żeby mięso się zrumieniło, a powstały sos częściowo odparował ***

*** Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ,  które jednocześnie z mięskiem możemy upiec w piekarniku ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE