Roladki schabowe
Faszerowane rolady wieprzowe duszone w pysznym sosie pieczeniowym. Obiad palce lizać!
Składniki:
6-7 plastrów schabu
1 mała cukinia (lub pół większej)
3-4 trójkąty serków topionych (u mnie z ziołami)
kilka listków bazylii
ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
0,5 litra bulionu lub wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka mielona
opcjonalnie: śmietanka do zaciągnięcia sosu
*** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na każdym plastrze mięsa układamy po kilka kawałków cukinii ***
*** Na cukinii układamy po 2-3 listki bazylii i pół trójkącika serka topionego ***
*** Całość ciasno zwijamy w roladki ***
*** Roladki obtaczamy w mące ***
*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy 2 ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości- około 40 minut, co jakiś czas obracając roladki. W razie potrzeby dolewamy więcej wody ***
*** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zagęścić śmietanką ***
*** SMACZNEGO ***
Czy chleb trzeba trzymać w lodowce 10 godzin? Czy można krócej np tylko aż wyrośnie?