Roladki schabowe


Roladki schabowe

Faszerowane rolady wieprzowe duszone w pysznym sosie pieczeniowym. Obiad palce lizać!

 

 

 

Składniki:

6-7 plastrów schabu

1 mała cukinia (lub pół większej)

3-4 trójkąty serków topionych (u mnie z ziołami)

kilka listków bazylii

ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

0,5 litra bulionu lub wody

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka mielona

opcjonalnie: śmietanka do zaciągnięcia sosu

 

 

*** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na każdym plastrze mięsa układamy po kilka kawałków cukinii ***

*** Na cukinii układamy po 2-3 listki bazylii i pół trójkącika serka topionego ***

*** Całość ciasno zwijamy w roladki ***

*** Roladki obtaczamy w mące ***

*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy 2 ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości- około 40 minut, co jakiś czas obracając roladki. W razie potrzeby dolewamy więcej wody ***

*** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zagęścić śmietanką ***

*** SMACZNEGO ***


KOMENTARZE

Komentarz do “Roladki schabowe