Surówka z młodej kapusty z kukurydzą i papryką


Surówka z młodej kapusty z kukurydzą i papryką

Soczysta, kolorowa i przepyszna surówka, która idealnie uzupełni nasz wiosenny obiad lub danie z grilla. Polecam!

 

 

Składniki:

pół główki młodej kapusty

2 marchewki

5-6 rzodkiewek

pół pęczka koperku

pół szklanki kukurydzy konserwowej

pół czerwonej papryki

sól i pieprz – do smaku

  • Sos do surówki:

1 łyżeczka miodu

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

 

 

*** Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Kapustę przekładamy do miski, wsypujemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy ***

*** Marchew i rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczkach ***

*** Paprykę kroimy w małą kosteczkę, a koperek drobno siekamy ***

*** Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy wraz z koperkiem, papryką, rzodkiewką i marchewką do kapusty ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Przygotowujemy sos do surówki: miód przekładamy do małej miseczki, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy, aż miód się rozpuści. Dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy ***

*** Sos wlewamy do miski z surówką, dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** Przed podaniem surówkę przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY!  30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Surówka z młodej kapusty z kukurydzą i papryką