Surówka z młodej kapusty z kukurydzą i papryką
Soczysta, kolorowa i przepyszna surówka, która idealnie uzupełni nasz wiosenny obiad lub danie z grilla. Polecam!
Składniki:
pół główki młodej kapusty
2 marchewki
5-6 rzodkiewek
pół pęczka koperku
pół szklanki kukurydzy konserwowej
pół czerwonej papryki
sól i pieprz – do smaku
- Sos do surówki:
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
*** Kapustę drobno szatkujemy ***
*** Kapustę przekładamy do miski, wsypujemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy ***
*** Marchew i rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczkach ***
*** Paprykę kroimy w małą kosteczkę, a koperek drobno siekamy ***
*** Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy wraz z koperkiem, papryką, rzodkiewką i marchewką do kapusty ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Przygotowujemy sos do surówki: miód przekładamy do małej miseczki, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy, aż miód się rozpuści. Dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy ***
*** Sos wlewamy do miski z surówką, dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Przed podaniem surówkę przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ
zrobiłam i jest bardzo smaczna