Marynowane kotlety drobiowe
Miękkie, kruche i soczyste mięso z kurczaka w pysznej, chrupiącej panierce. Dzięki marynacie kotlety bardzo zyskują na smaku, warto wypróbować ten przepis!
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
- Marynata:
2 jajka
1 czubata łyżeczka drobnej soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka majeranku
1 przeciśnięty ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 czubata łyżka ketchupu
1 łyżka majonezu
*** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na połówki ***
*** Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa ***
*** W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty ***
*** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozbite kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny ***
*** Następnie mięso wyjmujemy z miski i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z dwóch stron na rumiano. Po usmażeniu mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***
*** Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami lub frytkami i ulubionymi dodatkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ