Marynowane kotlety drobiowe


Marynowane kotlety drobiowe

Miękkie, kruche i soczyste mięso z kurczaka w pysznej, chrupiącej panierce. Dzięki marynacie kotlety bardzo zyskują na smaku, warto wypróbować ten przepis!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

  • Marynata:

2 jajka

1 czubata łyżeczka drobnej soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka majeranku

1 przeciśnięty ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 czubata łyżka ketchupu

1 łyżka majonezu

 

 

 

*** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na połówki ***

*** Kotlety delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa ***

*** W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty ***

*** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozbite kotlety wkładamy do miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2  godziny ***

*** Następnie mięso wyjmujemy z miski i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z dwóch stron na rumiano. Po usmażeniu mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami lub frytkami i ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE