Wiosenny garnek czyli klopsiki z młodą kapustą


Wiosenny garnek czyli klopsiki z młodą kapustą

Prosty, szybki i przepyszny obiad jednogarnkowy. Danie możemy podać z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem. Palce lizać!

 

 

Składniki:

0,5kg mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

2-3 łyżki bułki tartej

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

1/2 główki młodej kapusty

1 cebula

2 marchewki

pół pęczka koperku

1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu

1 łyżka masła

1łyżka  mąki do zagęszczenia

olej do smażenia

 

*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki ***

*** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i całość jeszcze przez chwilę smażymy ***

*** Następnie dodajemy łyżkę masła oraz  pokrojoną w grubą kostkę młodą kapustę i całość zasmażamy przez kilka minut często mieszając ***

*** Dodajemy podsmażone wcześniej klopsiki i całość zalewamy bulionem, zagotowujemy ***

*** Potrawę dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy posiekany koperek ***

*** Następnie mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody, wlewamy na patelnie i od razu mieszamy, aż sos zgęstnieje. Gotujemy jeszcze przez kilka minut często mieszając ***

*** Podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE