Wiosenny garnek czyli klopsiki z młodą kapustą
Prosty, szybki i przepyszny obiad jednogarnkowy. Danie możemy podać z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem. Palce lizać!
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany
1/2 główki młodej kapusty
1 cebula
2 marchewki
pół pęczka koperku
1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
1 łyżka masła
1łyżka mąki do zagęszczenia
olej do smażenia
*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki ***
*** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w plasterki marchew i całość jeszcze przez chwilę smażymy ***
*** Następnie dodajemy łyżkę masła oraz pokrojoną w grubą kostkę młodą kapustę i całość zasmażamy przez kilka minut często mieszając ***
*** Dodajemy podsmażone wcześniej klopsiki i całość zalewamy bulionem, zagotowujemy ***
*** Potrawę dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 20 minut. Po tym czasie dodajemy posiekany koperek ***
*** Następnie mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody, wlewamy na patelnie i od razu mieszamy, aż sos zgęstnieje. Gotujemy jeszcze przez kilka minut często mieszając ***
*** Podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ