Karpatka
Prosty przepis na klasyczną karpatka z ciasta parzonego i masy budyniowej. Niebo w ustach! Podczas pieczenia ciasto pięknie wyrasta tworząc „góry i doliny”, ważne jednak, aby w tym czasie nie otwierać piekarnika bo wówczas ciasto może opaść.
Składniki:
- Ciasto:
125g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g)
750ml mleka
1/4 szklanki cukru
200g miękkiego masła
- Dodatkowo:
masło lub margaryna i mąka do blaszki
cukier puder do posypania ciasta
*** W pierwszej kolejności gotujemy budyń. W szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mleko z budyniem i mieszamy, aż budyń całkowicie zgęstnieje. Następnie budyń przekładamy do miski przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy w garnuszku, dolewamy wodę i zagotowujemy ***
*** Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia ( nie musi być całkowicie zimne) ***
*** Ciasto miksujemy mikserem i dodajemy kolejno po jednym jajku, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypujemy mąką ***
*** Ciasto wykładamy równomiernie na blaszce za pomocą łyżki lub sylikonowej łopatki ***
*** Łyżkę lub łopatkę często moczymy w ciepłej wodzie, aby ciasto się nie kleiło ***
*** Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! ***
*** Po upieczeniu ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie przecinamy na dwie równe części ***
*** Przystępujemy do przygotowania kremu. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, cały czas miksując dodajemy stopniowo zimny budyń – łyżka po łyżce ***
*** Na pierwszym cieście, na pofalowanej stronie rozprowadzamy masę budyniową ***
*** Całość przykrywamy drugą częścią ciasta ***
*** Ciasto odstawiamy bez przykrycia na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem obsypujemy obficie cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Ciasto wyszło takie lejące się. Wyrosło co prawda I zrobily się górki ale po wystygnięciu było gumowate. Czemu tak się mogło stać? Za mało mąki?
Witam mi również wyszło gumowate i wilgotne.
Dzień dobry, czy piekarnik z termoobiegiem czy góra dół?
Pozdrawiam 🙂
piekarnik góra-dół
Teraz jak poprawione to tak ( w szklance mleka)
wyrażnie napisane w szklance mleka a nie wody
Bo już poprawiłam, ale była pomyłka 😉
W szklance wody rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. To chyba pomyłka ☺
Tak, to była pomyłka. Dziękuje za czujność, już poprawiłam. Pozdrawiam serdecznie 🙂