Mazurki pomarańczowe z białą czekoladą
Kruche mazurki z pysznym musem pomarańczowym z dodatkiem białej czekolady. Ciasteczka możemy dowolnie ozdobić za pomocą bakali, orzeszków czy posypek, co uwielbiają robić szczególnie dzieci. Polecam!
Składniki:
ok 400g mąki pszennej
20dkg zimnego masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
2 żółtka
- Nadzienie:
2 nieduże pomarańcze
pół szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
100g białej czekolady
opcjonalnie 1-2 krople pomarańczowego barwnika
- Dodatkowo:
bakalie, orzechy i posypki do ozdoby
białko jaja
*** Pomarańcze szorujemy, wyparzamy i ścieramy skórkę ***
*** Pomarańcze obieramy z białych skórek i kroimy w kostkę ***
*** Pomarańcze i starte skórki przekładamy do garnuszka, dodajemy cukry oraz sok z cytryny ***
*** Gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, często mieszając. Następnie całość blendujemy na gładki mus ***
*** Mus gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny, aż płyny odparują. W międzyczasie często mieszamy. Następnie dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę, mieszamy ***
*** Do musu możemy również dodać barwnik spożywczy ***
*** Całość gotujemy jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje ***
*** W międzyczasie pieczemy mazurki: masło kroimy w kostkę i wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę – dodajemy tyle mąki, aby ciasto było zbite i nie kleiło się do rąk ***
*** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm ***
*** Z rozwałkowanego ciasta wycinamy mazurki o różnych kształtach i kolorach. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem jaja i przyklejamy otoczki z ciasta. Otoczki również smarujemy białkiem ***
*** Wycięte ciasto układamy na wyłożonej papierem blaszce i nakłuwamy widelcem ***
*** Mazurki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 -20 minut, do zrumienia ***
*** Na wystudzone spody wykładamy gorący mus pomarańczowy ***
*** Mazurki ozdabiamy według upodobań ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ