Babka cytrynowa na maślance
Wilgotna i bardzo smaczna babka o delikatnym posmaku cytrynowym, otulona pyszną polewą. Ciekawa propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
1 szklanka maślanki
3 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
sok wyciśnięty z połowy cytryny
skórka starta z połowy cytryny
3 szklanki mąki
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- Polewa:
100g czekolady gorzkiej lub mlecznej (lub pół na pół)
+ kilka łyżek mleka
5-6 łyżek cukru pudru
+ 1 łyżeczka słodkiej śmietanki
- Dodatkowo:
1 łyżka masła (lub margaryny) do wysmarowania formy
2-3 łyżki bułki tartej do wysypania formy
*** W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia ***
*** W drugiej misce umieszczamy maślankę, cukier, jajka, olej, sok i skórkę z cytryny ***
*** Całość miksujemy do powstania jednolitej masy ***
*** Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy mąkę z proszkiem i całość mieszamy szybko łyżką, tylko do momentu połączenia się składników (ważne aby nie mieszać zbyt długo!) ***
*** Ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 50-60 minut – do suchego patyczka ***
*** Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i odkładamy do całkowitego wystudzenia. Następnie przygotowujemy polewę. W małym garnuszku podgrzewamy czekoladę z mlekiem, mieszamy ***
*** W osobnej miseczce przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy energicznie ze śmietanką ***
*** Babkę oblewamy polewą czekoladową, a następnie dekorujemy lukrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE TUTAJ (klik)
- CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Najgorszy przepis jaki mi się trafił.
Zrobiłam na święta, była pyszna, dziękuję za super przepis na wykorzystanie maślanki, która zawsze dostaje mi po zrobieniu pancakes dla dzieciaków 🙂
Kiedy olej dajemy?
Umknęło mi, dziękuje za czujność. Już dopisałam. Olej dodajemy do mokrych składników.
Czy olej dodajemy do mokrych składników?
Tak, dodajemy do mokrych składników.
Super przepis, korzystałam już kilka razy