Ptysie
Delikatne, lekko chrupiące i nadziewane pysznym kremem ciacha wykonane z ciasta parzonego. Można je nadziać w dowolny ulubiony sposób, zarówno na słodko jak i na słono. U mnie z kremem mascarpone, ale równie dobrze można przełożyć je samą ubitą śmietanką. Palce lizać!
Składniki:
- Ciasto:
1 szklanka wody
80g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
- Krem:
200g serka mascarpone
400g śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
cukier puder do posypania
*** W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę i cały czas gotujemy i mieszamy ciasto drewnianą łyżka, aż zacznie odchodzić od ścianek i nabierze szklistego wyglądu. Zdejmujemy z ognia i odkładamy do wystudzenia ***
*** Po tym czasie miksujemy ciasto i dodajemy kolejno po jednym jajku – w odstępach, po każdym jajku miksując do połączenia się składników ***
*** Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką (lub do mocnego woreczka ze ściętym rogiem). Blachę do pieczenia smarujemy delikatnie olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wyciskamy okrągłe ptysie (pojedynczą warstwę ciasta) w odstępach od siebie bo ciasto urośnie podczas pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 25 minut, aż ptysie zrumienią się i staną się chrupiące ***
*** Upieczone ptysie odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Przygotowujemy krem: do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy całość do uzyskania gęstej konsystencji ***
*** Ptysie przecinamy na pół i na dolne części wykładamy krem ***
*** Przykrywamy górnymi częściami i posypujemy obficie cukrem pudrem ***
*** Gotowe ptysie przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ