Pyszna zupa klopsowa


Pyszna zupa klopsowa

Gęsta, pożywna i rozgrzewająca zupa z klopsikami wieprzowymi i dużą ilością warzyw. Palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 300g wieprzowego mięsa mielonego

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek

1/3 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików

włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por

3-4 ziemniaki

pół cebuli

1 ząbek czosnku

Przyprawy do zupy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

1 litr bulionu lub wody

2 łyżki słodkiej śmietanki

1 łyżka oleju

po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki

 

 

 

** Do mielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Włoszczyznę oraz cebulę kroimy w kostkę ***

*** Ziemniaki kroimy w większe kawałki ***

*** Warzywa przekładamy do garnka i wszystko razem podsmażamy przez chwilę na niewielkiej ilości oleju, ciągle mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek  ***

*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy oraz 2 kulki ziela angielskiego i zagotowujemy. Dokładamy obtoczone w mące klopsiki oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 25 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy śmietankę wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy (w ten sposób „chrzci” się śmietankę przed dodaniem do gorącej zupy, aby się nie zważyła), mieszamy, zagotowujemy, dodajemy koperek i gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***

*** Na koniec zupę doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE