Pyszna zupa klopsowa
Gęsta, pożywna i rozgrzewająca zupa z klopsikami wieprzowymi i dużą ilością warzyw. Palce lizać!
Składniki:
ok 300g wieprzowego mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek
1/3 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików
włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por
3-4 ziemniaki
pół cebuli
1 ząbek czosnku
Przyprawy do zupy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
1 litr bulionu lub wody
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka oleju
po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki
** Do mielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***
*** Włoszczyznę oraz cebulę kroimy w kostkę ***
*** Ziemniaki kroimy w większe kawałki ***
*** Warzywa przekładamy do garnka i wszystko razem podsmażamy przez chwilę na niewielkiej ilości oleju, ciągle mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek ***
*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy oraz 2 kulki ziela angielskiego i zagotowujemy. Dokładamy obtoczone w mące klopsiki oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 25 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy śmietankę wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy (w ten sposób „chrzci” się śmietankę przed dodaniem do gorącej zupy, aby się nie zważyła), mieszamy, zagotowujemy, dodajemy koperek i gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***
*** Na koniec zupę doprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ