Pyszne kotleciki rybne
To jest jeden z moich ulubionych przepisów na rybę. Proste i szybkie, a zarazem przepyszne i puszyste kotleciki w chrupiącej skórce. Możemy je wykonać z dowolnego filetu rybnego z dodatkiem warzyw. Palce lizać!
Składniki:
ok 500g filetu z ryby (u mnie dorsz)
2 jajka
2 łyżki majonezu
pół czerwonej papryki
3 -4 łyżki kukurydzy konserwowej
pół pęczka szczypiorku
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
*** Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy solą oraz pieprzem ***
***Dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę ***
*** Do miski dodajemy żółtka jaj, majonez oraz mąki ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami ***
*** Całość delikatnie mieszamy łyżką ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy kotlecik ***
*** Smażymy z dwóch stron, na średnim ogniu, do mocnego zrumienienia ***
*** Po usmażeniu kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku ***
*** Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ