Pierogi wiejskie z pysznym farszem
Rewelacyjne domowe pierogi z kapustą, ziemniaczkami i mięsem. Ciasto z tego przepisu jest bardzo delikatne i mięciutkie, warto je dość cienko rozwałkować przed nadzianiem bo wówczas pierożki wychodzą jeszcze smaczniejsze. Gotowe pierogi możemy podać polane stopionym masłem lub posypane cebulką zasmażoną z wędzonym boczkiem lub po wystudzeniu podsmażyć na rumiano na masełku.
Składniki:
- Składniki na ciasto:
200 ml wody
2 łyżki masła
2 szklanki mąki + mąka do podsypania
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- Składniki na farsz:
20dkg boczku wędzonego
1 cebula
20dkg kapusty kiszonej
2 ugotowane i ostudzone ziemniaki (mogą być z wczorajszego obiadu)
20dkg pieczonego, smażonego lub gotowanego mięsa (najlepiej wieprzowego lub mieszanego – może być z wczorajszego obiadu)
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
*** Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści ***
*** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy ***
*** Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy farsz: boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem na patelni ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, mieszamy i całość smażymy na niedużym ogniu przez kilka minut. ***
*** Mięso drobno kroimy, dokładamy na patelnie, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę ***
*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Farsz musi być dość wyraziście doprawiony. Mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Z lodówki wyjmujemy przygotowane wcześniej ciasto, odkrawamy kawałek i cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka ***
*** Na każdym kółku kładziemy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i zaklejamy brzegi. Sklejone pierożki układamy na podsypanym mąką blacie lub deseczce i przykrywamy ściereczką aby nie wyschły ***
*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli oraz łyżką oliwy i partiami wrzucamy pierogi. Każdą porcję pierogów gotujemy dwie minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi możemy podać polane stopionym masłem lub posypane cebulką zasmażoną z wędzonym boczkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Może głupie pytanie ale kapusta ma być surowa czy podgotowana?
Surowa, kiszona kapusta
To jest pierwszy blog gdzie znalazłam niesamowicie proste ale bardzo z podkreśleniem na bardzo smaczne, proste i szybkie przepisy.
Bardzo dziękuje za miłe słowa, cieszę się, że moje przepisy przypadły Pani do gustu. Pozdrawiam serdecznie 🙂