Strogonow po chłopsku
Klasyczny Boeuf Strogonow to smaczny i pożywny gulasz wołowy z dodatkiem papryki, kiszonych ogórków i pieczarek. Moja dzisiejsza wersja tej potrawy jest trochę zmieniona, zamiast pieczarek dodałam suszone grzyby, a pod koniec gotowania zagęściłam powstały sos koncentratem pomidorowym oraz słodką śmietanką, dzięki czemu danie stało się niezwykle aromatyczne i treściwe, takie bardziej „chłopskie” 😉
Składniki:
ok. 0,5 kg wołowiny
2-3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść suszonych grzybów
2 szklanki bulionu lub rosołu
1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)
1-2 ogórki kiszone
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki słodkiej śmietanki
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, 2 liście laurowe
olej do smażenia
- Marynata do mięsa:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju
*** Mięso kroimy w grube paski ***
*** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dodajemy wszystkie składniki marynaty ***
*** Całość dokładnie mieszamy. Zamarynowane mięso odkładamy na około 1 godzinę ***
*** Po tym czasie mięso obtaczamy w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z każdej strony do zrumienienia ***
*** Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając ***
*** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, dodajemy suszone grzyby, ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy potrawę pod przykryciem około 1 godzinę ***
*** W między czasie papryki oraz ogórki kiszone kroimy w paseczki ***
*** Po godzinie duszenia do potrawy dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***
*** Następnie w kubeczku mieszamy koncentrat pomidorowy ze śmietanką oraz kilkoma łyżkami gorącego sosu z patelni. Całość dodajemy do potrawy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Pod koniec danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Potrawę możemy podać ze świeżym pieczywem, z kluskami lub z ziemniaczkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ