Strogonow po chłopsku


Strogonow po chłopsku

Klasyczny Boeuf Strogonow to smaczny i pożywny gulasz wołowy z dodatkiem papryki, kiszonych ogórków i pieczarek. Moja dzisiejsza wersja tej potrawy jest trochę zmieniona, zamiast pieczarek dodałam suszone grzyby, a pod koniec gotowania zagęściłam powstały sos koncentratem pomidorowym oraz słodką śmietanką, dzięki czemu danie stało się niezwykle aromatyczne i treściwe, takie bardziej „chłopskie” 😉

 

 

Składniki:

ok. 0,5 kg wołowiny

2-3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa

1 cebula

2 ząbki czosnku

garść suszonych grzybów

2 szklanki bulionu lub rosołu

1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)

1-2 ogórki kiszone

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki słodkiej śmietanki

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, 2 liście laurowe

olej do smażenia

  • Marynata do mięsa:

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżki octu winnego

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki oleju

 

 

 

*** Mięso kroimy w grube paski ***

*** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dodajemy wszystkie składniki marynaty ***

*** Całość dokładnie mieszamy.  Zamarynowane mięso odkładamy na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie mięso obtaczamy w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z każdej strony do zrumienienia ***

*** Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając ***

*** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, dodajemy suszone grzyby, ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy potrawę pod przykryciem około 1 godzinę ***

*** W między czasie papryki oraz ogórki kiszone kroimy w paseczki ***

*** Po godzinie duszenia do potrawy dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***

*** Następnie w kubeczku mieszamy koncentrat pomidorowy ze śmietanką oraz kilkoma łyżkami gorącego sosu z patelni. Całość dodajemy do potrawy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Pod koniec danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Potrawę możemy podać ze świeżym pieczywem, z kluskami lub z ziemniaczkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE