Wiejskie klopsiki z kapustą w sosie pomidorowym
Nie ma to jak delikatne i rozpływające się w ustach klopsiki zanurzone w kremowym sosie pomidorowym. Palce lizać! Dodatek kapusty i kaszy do masy mięsnej sprawia, że klopsiki są mięciutkie i soczyste. Danie możemy podać ze świeżym pieczywem albo duszonymi ziemniaczkami. Polecam!
Składniki:
0,5kg mielonego mięsa wieprzowego
100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (1 woreczek)
250g białej kapusty
1 cebula
2 jajka
3-4 łyżki bułki tartej
mąka pszenna do obtoczenia klopsików
olej do smażenia
250ml bulionu
150ml passaty pomidorowej (przecieru)
2-3 łyżki słodkiej śmietanki
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, oregano lub bazylia suszona
*** Kaszę gotujemy prawie do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę. Kapustę drobno szatkujemy ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim cebulę. Dodajemy kapustę i całość smażymy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając.Odkładamy do przestudzenia ***
*** Do miski przekładamy mięso mielone, bułkę tartą, przyprawy – do smaku i wbijamy jajka. Mieszamy ***
*** Następnie dodajemy przestudzoną kapustę i kaszę ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z masy formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy je w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony na złoty kolor ***
*** Podsmażone klopsiki zalewamy bulionem i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso ***
*** Po tym czasie wyjmujemy na chwilę mięso, a do sosu dodajemy przecier oraz śmietankę, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Do sosu dodajemy ponownie klopsiki, mieszamy i dusimy razem przez kilka minut ***
*** Całość posypujemy suszoną bazylią lub oregano ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ