Meksykańskie naleśniki zapiekane z serem
Naleśniki zapiekane z farszem meksykańskim to pyszny pomysł na bardzo sycący obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- Naleśniki:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
- Farsz meksykański:
300g mielonego mięsa wołowego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 czerwonej papryki
1 papryczka chilli
1/4 szklanki bulionu (lub wody)
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
2 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra
- Dodatkowo:
10dkg żółtego sera
olej do smażenia
*** Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni.Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę. Z podanych składników wychodzi 6 większych lub 8 mniejszych naleśników – w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników ***
*** Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***
*** Następnie dodajemy pomidory z puszki, zalewamy bulionem, mieszamy i zagotowujemy. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 10 minut. Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty. Danie odkładamy do wystudzenia ***
*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu – używamy gęstej części farszu, rzadki sos przyda nam się później do polania potrawy ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym ***
*** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu sosem, który został nam po farszu ***
*** Potrawę posypujemy z wierzchu startym na tarce żółtym serem ***
*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ