Ryba w pysznym, chrupiącym cieście
Delikatna rybka zanurzona w super chrupiącym cieście. Świetny pomysł na szybki i pyszny obiad, który zasmakuje szczególnie dzieciom. Danie możemy podać z frytkami lub ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam!
Składniki:
ok 300g filetów rybnych (u mnie polędwica z dorsza)
sól, pieprz
olej do smażenia – ok 1 szklanka
- Ciasto:
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml mleka
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
szczypta chilli
*** Rybę kroimy na kawałki i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto ***
*** wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej, filety moczymy w cieście i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane ***
*** Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami lub ziemniakami i ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ