Ryba w pysznym, chrupiącym cieście


Ryba w pysznym, chrupiącym cieście

Delikatna rybka zanurzona w super chrupiącym cieście. Świetny pomysł na szybki i pyszny obiad, który zasmakuje szczególnie dzieciom. Danie możemy podać z frytkami lub ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 300g filetów rybnych (u mnie polędwica z dorsza)

sól, pieprz

olej do smażenia – ok 1 szklanka

  • Ciasto:

1 jajko

1/2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

125 ml mleka

1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej

szczypta chilli

 

 

 

*** Rybę kroimy na kawałki i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto ***

*** wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej, filety moczymy w cieście i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane ***

*** Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami lub ziemniakami i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE