Domowe pączki jak u babci
Tradycyjny przepis na pyszne domowe pączki jak u babci. Dużo lepsze niż z cukierni. Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk pączków. Z pozostałych po pieczeniu pączków białek jaj możemy wykonać różnego rodzaju ciasta na które przepisy znajdziecie TUTAJ (klik). Polecam!
Składniki:
1,5 kg mąki
75g drożdży
12 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
2 łyżki cukru waniliowego
700ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
1 jajko
9 żółtek
150g masła
50ml wódki
- Dodatkowo:
1 litr smalcu lub oleju do smażenia
marmolada do nadziania
cukier puder lub lukier – do polania (posypania) pączków
*** Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia ***
*** Przygotowujemy zaczyn: do miseczki wlewamy 150ml letniego mleka, wsypujemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i wkruszamy drożdże, mieszamy ***
*** Zaczyn odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut – do wyrośnięcia ***
*** Żółtka i jajko ucieramy z cukrami ***
*** Dodajemy pozostałe mleko, mąkę, zaczyn, sól oraz wódkę. Wyrabiamy ciasto pod koniec dodając rozpuszczone masło – najlepiej robić to robotem kuchennym z hakiem ***
*** Ciasto przekładamy do dużej miski, oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłem miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Jeżeli nie mamy akurat zbyt ciepło w domu polecam nagrzać delikatnie piekarnik (do około 30’C), wyłączyć i umieścić tam ciasto na czas wyrastania. Moje ciasto tak mocno wyrosło, że aż prawie wyszło z siebie 😉 ***
*** Następnie ciasto krótko zagniatamy na podsypanym mąką blacie lub stolnicy ***
*** Ciasto dzielimy na kawałki po około 60g i formujemy z nich kulki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na podsypanym mąką blacie lub blaszce, w odstępach, gdyż pączki jeszcze urosną ***
*** Pączki odkładamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia ***
*** Na wolnym ogniu, w szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz (u mnie smalec) do temperatury ok 175’C – tłuszcz nie może być ani za gorący, gdyż wówczas pączki upieką nam się z zewnątrz, a w środku będą surowe, ani zbyt zimny bo wtedy pączki będą nasiąkały tłuszczem ***
*** Na odpowiednio rozgrzany tłuszcz wrzucamy partiami pączki i smażymy z dwóch stron po około 2,5 minut na złoty kolor ***
*** Po usmażeniu pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***
*** Po wystudzeniu pączki nadziewamy marmoladą oraz posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- Ciasta z białek PRZEPIS TUTAJ (klik)
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Przepis super. Wyszły jak na zdjęciach pycha. Miałam problem z temperaturą tłuszczu, ale jak ustawiłam odpowiednią smażyły się pięknie z jasną obwódką. Dobre nawet na trzeci dzień.
70 dkg drożdży?
Miało być oczywiście w gramach, już poprawione, dziękuje za uwagę 🙂