Brownie z wiśniami
Mięciutkie, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe z wiśniami. Ten intensywny słodko-kwaśny smak to prawdziwe niebo w ustach. Polecam!
Składniki:
150g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
200g masła
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka wydrylowanych wiśni – świeżych, rozmrożonych lub z kompotu
- Polewa:
50g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
kilka łyżek mleka
*** Masło roztapiamy w garnuszku razem z czekoladą i odkładamy do wystudzenia ***
*** Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy połowę masy czekoladowej, sól i mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy pozostałą czekoladę i ponownie mieszamy do połączenia się składników ***
*** Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( moja blaszka ma wymiary 26×21 centymetry ) ***
*** Na wierzchu układamy wiśnie i delikatnie wciskamy w ciasto. Użyłam odsączonych wiśni z kompotu ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 50-60 minut – do suchego patyczka (uwaga! Gotowe ciasto powinno być w środku wilgotne, ale masa nie powinna przyklejać się do patyczka) ***
*** Wykonujemy polewę czekoladową: obie czekolady przekładamy do garnuszka i dodajemy trochę mleka. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż czekolada będzie płynna, w razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Gotową polewą smarujemy ciasto z wierzchu ***
*** Gdy polewa zastygnie można pokroić ciasto ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ