Brownie z wiśniami


Brownie z wiśniami

Mięciutkie, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe z wiśniami. Ten intensywny słodko-kwaśny smak to prawdziwe niebo w ustach. Polecam!

 

 

Składniki:

150g gorzkiej czekolady

50g mlecznej czekolady

200g masła

1 i 1/3 szklanki cukru

1 i 1/3 szklanki mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

1/4 łyżeczki soli

1 szklanka wydrylowanych wiśni – świeżych, rozmrożonych lub z kompotu

  • Polewa:

50g gorzkiej czekolady

50g mlecznej czekolady

kilka łyżek mleka

 

 

*** Masło roztapiamy w garnuszku razem z czekoladą i odkładamy do wystudzenia ***

*** Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy połowę masy czekoladowej, sól i mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy pozostałą czekoladę i ponownie mieszamy do połączenia się składników ***

*** Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( moja blaszka ma wymiary 26×21 centymetry ) ***

*** Na wierzchu układamy wiśnie i delikatnie wciskamy w ciasto. Użyłam odsączonych wiśni z kompotu ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 50-60 minut – do suchego patyczka (uwaga! Gotowe ciasto powinno być w środku wilgotne, ale masa nie powinna przyklejać się do patyczka) ***

*** Wykonujemy polewę czekoladową: obie czekolady przekładamy do garnuszka i dodajemy trochę mleka. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż czekolada będzie płynna, w razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Gotową polewą smarujemy ciasto z wierzchu ***

*** Gdy polewa zastygnie można pokroić ciasto ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

KOMENTARZE