Pierniczki Lebkuchen – uważane za najlepsze na świecie!
Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki, przez wielu uważane za najlepsze na świecie. Kruche i mięciutkie od razu po upieczeniu (choć osobiście uważam, że najlepiej smakują od drugiego dnia). W smaku i wyglądzie są inne niż nasze, polskie pierniczki. Przygotowywane są na miodzie bez dodatku jajek i mleka za to z wyraźną cytrusową nutą. Warto spróbować!
Składniki:
250g mąki pszennej
85g płatków migdałowych zmielonych na mąkę
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
85g masła
200ml miodu
4-5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- Lukier:
1 szklanka cukru pudru
kilka łyżek słodkiej śmietanki kremówki
*** W garnuszku umieszczamy masło oraz miód i podgrzewamy ***
*** Mieszamy do momentu, aż masło się roztopi. Zdejmujemy z kuchenki i odkładamy do lekkiego przestudzenia ***
*** W misce umieszczamy wszystkie suche składniki: mąkę, zmielone płatki migdałowe, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika ***
*** Suche składniki mieszamy i dodajemy jeszcze ciepłą masę maślano-miodową oraz drobno pokrojoną skórkę pomarańczową ***
*** Całość dokładnie mieszamy, najlepiej robotem kuchennym. Ciasto wychodzi dość klejące, nie należy jednak dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto odkładamy do wystudzenia, w tym czasie zgęstnieje ***
*** Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Kulki delikatnie spłaszczamy za pomocą wilgotnej łyżki ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 12 minut ***
*** Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać kilka minut, a następnie przekładamy pierniczki na kratkę do całkowitego wystudzenia ***
*** Przygotowujemy lukier: do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy śmietankę, mieszamy. Dodajemy tyle śmietanki, aby lukier był gęsty ale delikatnie lejący ***
*** Pierniczki polewamy lukrem i odkładamy do zastygnięcia ***
*** Ciasteczka są dobre od razu do jedzenia, jednak najlepiej smakują od drugiego dnia po upieczeniu, gdyż jeszcze dodatkowo kruszeją ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Bardzo smaczne pierniczki