Kremowy sernik z musem cytrynowym
Delikatny, lekki i kremowy sernik zwieńczony przepysznym musem cytrynowym. Rewelacyjne połączenie smakowe. Polecam spróbować!
Składniki:
- Spód ciasta:
ok 200g herbatników
- Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)
6 jajek
130g cukru
szczypta soli
1 mały cukier waniliowy
60g masła
225ml śmietanki kremówki
50g mąki ziemniaczanej
- Mus cytrynowy:
sok wyciśnięty z 2 cytryn
skórka otarta z 2 cytryn
250g cukru
4 żółtka
120g miękkiego masła
250ml śmietany kremówki 20-36%
*** Blaszkę o wymiarach 32x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z herbatników ***
*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***
*** Do żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem miksujemy na gładką masę ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***
*** Masę wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy ***
*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy mus cytrynowy: do garnuszka przelewamy sok z cytryny, dodajemy połowę cukru i zagotowujemy ***
*** Żółtka ubijamy z resztą cukru na puszystą masę ***
*** Dalej miksując dodajemy stopniowo gorący sok z cytryny. Całość przelewamy ponownie do garnuszka i zagotowujemy ciągle mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje i odkładamy do wystudzenia ***
*** Zimny budyń miksujemy dodając partiami miękkie masło ***
*** Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z budyniem. Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy ***
*** Całość przelewamy na wystudzony sernik ***
*** Całość wkładamy do lodówki na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
WITAM .JAKIEJ ŚMIETANKI TSZEBA DODAĆ .CZY CHODZI O ŚMIETANKE 30?
Sernik przepyszny. Wilgotny, kremowy, mięciutki. Dodatkowo ten mus cytrynowy świetne połączenie smaków. Przepis rewelacja. Gościom bardzo smakowal.
Zaciekawił mnie bardzo ten mus cytrynowy. W pierwszej chwili myślałam, że chodzi o lemon curd, ale nie. Jaka jest jego konsystencja w końcowym efekcie? Będę wdzięczna za informację. Ala